Thomas stammer: Arbejdsgiverne vil ikke ha' mig

Når Thomas Sørensen skal til jobsamtale, oplever han, arbejdsgivere lynhurtigt tænder af på hans talehandicap.

Følg Samfund

For de fleste mennesker kan en jobsamtale være en smule nervepirrende. Men for 30-årige Thomas Sørensen fra Nordjylland, der er uddannet e-konceptudvikler, er jobsamtalen ekstra angstprovokerende. Han stammer nemlig og oplever derfor, at arbejdsgivere lynhurtigt tænder af på hans talehandicap under en jobsamtale.

Derfor skrev han tidligere på ugen et opslag om problematikken på Facebook, som lige nu er blevet delt over 1.700 gange og har fået over 1.000 likes. Mange folk, der også stammer, har skrevet, at de fuldt ud kan genkende Thomas Sørensens situation.

Formålet med opslaget har ifølge Thomas Sørensen været at sætte mere fokus på stammere:

- Jeg ville ønske, at der på arbejdsmarkedet blev skabt fokus på jobsamtaler, når en stammer er inde og ’sælge’ sig selv til et jobinterview. Man kunne måske fokusere mere på en skriftlig jobsamtale eller holde kurser for virksomheder i samarbejde med taleinstitutter, hvor de fik oplysninger om stammen, skriver han til Ekstra Bladet.

Victoria er ansigtsblind

Ifølge arbejdsmarkedsordfører Lennart Damsbo-Andersen fra Socialdemokraterne er kurser for virksomheder omkring problematikken dog ikke nødvendigt:

- Denne problematik, som også kan være aktuel for ordblinde eller folk som er helt blinde, tager vi højde for i den beskæftigelsesreform, som trådte i kraft 1. januar 2015. 

Lennart Damsbo-Andersen mener, at Thomas Sørensen bør få den nødvendige hjælp fra jobcentret:

- Han bør jo have mulighed for at få job på lige fod med alle andre, for alle har ret til at være en del af arbejdsmarkedet. Når man møder op i jobcentret, bør medarbejderne derfor se på, hvilke muligheder der er for ham i beskæftigelseslovgivningen.

Thomas Sørensen har stammet så længe, han kan huske og fik taleundervisning gennem hele skoletiden. Som voksen fortsatte taleundervisningen på Aalborg Taleinstitut, men det er ifølge Thomas Sørensen selv ikke blevet bedre.

Ifølge tal fra The Stuttering Foundation stammer omkring en procent af verdens befolkning, og mænd/drenge er oftere ramt af talehandicappet end kvinder/piger. Op mod otte procent af alle børn begynder ifølge Socialstyrelsen at stamme, men de fleste stopper af sig selv, inden de når puberteten.

I januar 2014 færdiggjorde Thomas Sørensen sin uddannelse i e-konceptudvikling og har siden ledt efter et job. Han er klar over, at et job med meget telefonisk kundekontakt ikke er ideelt, men at have normale samtaler med kolleger og ellers arbejde bag en computer, har han ingen problemer med.

Han har været til mange jobsamtaler, men hver gang gentager et mønster sig:

- Jeg har svært ved at sælge mig selv, fordi der er så meget, jeg gerne vil sige, men som jeg ikke kan få ud af min mund. Ordene sidder fast, og i mange situationer overtager personen, jeg snakker med. Jeg prøver også at gøre sætningerne kortere, men det resulterer i, at jeg slet ikke får fortalt om mange af mine faglige egenskaber, skriver Thomas Sørensen.

Flere gange har arbejdsgivere nævnt hans stammen, når de har givet ham  afslag fra de job, han har været til samtale omkring. Og det irriterer ham naturligvis:

- Det eneste jeg ønsker er, at folk vil give mig en chance for at vise, at jeg godt kan varetage et job, selvom jeg stammer. Jeg er jo ikke mindre begavet, fordi jeg har et talehandikap.

Kan man stoppe med at læspe?

At arbejdsgivere har nævnt Thomas Sørensens stammen som en årsag til afslag, kan det være en sag for Ligebehandlingsnævnet, siger Susanne Fischer, der er chefkonsulent i sekretariat samme sted:

- Jeg synes, det ville være en god idé at sende en klage med dokumentation i form af f.eks. mails til os. Hvis der er tale om forskelsbehandling, er det en oplagt sag at afprøve for nævnet, siger hun.

Hvis Ligebehandlingsnævnet vurderer, at problematikken er reel nok, kan Thomas Sørensen se frem til at modtage en godtgørelse for krænkelsens grovhed. Denne godtgørelse ville i så fald skulle betales af den arbejdsgiver, der har begrundet et afslag med hans talehandicap.

For Thomas Sørensen vil den rigtige arbejdsplads ganske enkelt acceptere ham, som han er. Det oplevede han, da han som led i sin uddannelse som e-konceptudvikler var i praktik hos firmaet Logimatic. Han var meget nervøs omkring sit stamme-problem, da han skulle starte, men blev positivt overrasket:

- De folk, jeg arbejdede sammen med hos Logimatic, så mig på lige fod som de medarbejdere, de havde ansat. Vi var f.eks. rigtig gode til at kommunikere gennem skrift – mails og Messenger. I og med at jeg blev mere tryg hos dem og følte, at de respekterede mig, som den person jeg er, begyndte jeg at stamme mindre, fordi jeg ikke længere var nervøs over, hvordan de så mig, skriver han.

Hvis du har det helt rigtige job til Thomas Sørensen, kan du kontakte ham på denne mail: thomassorensen84@gmail.com

Seneste nyt

Partimoder Pia kan ikke slippe magten

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.