Thorning sender millioner til barn med skattefinte

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har brugt en skattefinte og solgt en lejlighed til sit barn til langt under markedspris

Få et overblik over elitens boligfinte her.
Følg Samfund

Nets-milliardæren Bo Nilsson har gjort det. Den omstridte advokat Jan Leth-Christensen har gjort det.

Nu kan Ekstra Bladet fortælle, at også tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har brugt en skattefinte til at sende millioner videre til sit barn.

Socialdemokraten købte i 2017 en nyrenoveret lejlighed på hippe Vesterbro i København for få år senere at sælge den videre til sit barn til langt under markedsprisen.

Thorning har ligesom de føromtalte erhvervsfolk altså udnyttet en 40 år gammel regel og skattemyndighedernes skandaløse, forældede ejendomsvurderinger til at sende millioner til sit ene barn, uden at barnet bliver beskattet.

Partifællerne i Socialdemokratiet har i Ekstra Bladet tidligere harceleret over det, som regeringspartiets skatteordfører, Troels Ravn, har kaldt et 'skattehul'.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den tidligere statsminister solgte en lejlighed i denne bygning meget billigt til sit barn Foto: Linda Johansen
Den tidligere statsminister solgte en lejlighed i denne bygning meget billigt til sit barn Foto: Linda Johansen

Boligpriser steg - Thorning solgte billigt
I 2017 købte den tidligere statsminister en 103 kvadratmeter stor lejlighed på Vesterbro i København for 4,8 millioner kroner. Ejendommen var få år forinden blevet overtaget af et ejendomsselskab, der havde istandsat lejlighederne, viser dokumenter fra byggesagen.

I sommeren 2020 solgte hun den til sit ene barn for bare 2,3 millioner. I perioden mellem handlerne er boligpriserne i København ellers steget, men Thorning har brugt den gamle regel, der betyder, at hun kan sælge den til sit barn til den offentlige ejendomsvurdering.

Når barnet en dag sælger lejligheden, står vedkommende til en kæmpe skattefri milliongevinst.

Ekspert: Ejendomsvurderinger er skyld i det

Ekstra Bladet har talt med chefkonsulent hos BDO og skatteekspert Henning Boye Hansen, der dog ikke vil kommentere de konkrete sager.

Han fortæller, at Skattestyrelsen ved en konkret vurdering kan gå ind og sige, at man ikke kan sælge til de gamle regler, hvis styrelsen finder, at der ved handlen er såkaldt 'særlige omstændigheder'.

- Det kan blandt andet være, hvis der er lavet omfattende renoveringer, siden handlen har fundet sted, eller at salget har fundet sted inden for tre år efter købet, så kan myndighederne gå ind sige, at der foreligger særlige omstændigheder, siger han.

Henning Boye Hansen fortæller, at reglerne oprindeligt er lavet for, at man eksempelvis kunne overdrage en familiejet ejendom, som blev købt for mange år siden, til den pris, som den offentlige vurdering lyder på.

- Men nu står vi en situation, hvor de forældede ejendomsvurderinger gør, at man kan handle til en pris, der er langt under, hvad ejendommen er værd, og det har gjort det ekstra interessant at bruge reglerne, siger han.

Hvis skattemyndigheder mener, at der foreligger 'særlige omstændigheder', der gør, at man ikke kan gøre brug af reglerne ved familieoverdragelse, kan det betyde, at børnene bliver pålagt en gaveafgift på 15 procent, da de reelt har fået millioner lige ned i foret, forklarer han.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2018 over 12.000 familieoverdragelser. Man kan lave den slags handler med sine børn, børnebørn og forældre.

S vil lukke skattehul - men vil ikke klandre Thorning
Den socialdemokratiske skatteordfører, Troels Ravn, er ikke meget for at angribe sin partifælle, selvom han kalder finten for et skattehul. Han sætter sin lid til de nye ejendomsvurderinger, hvoraf dog kun 50.000 er blevet sendt ud.

- Vi skulle gerne have fået nogle mere retvisende ejendomsvurderinger for første gang siden 2011, hvilket også gerne skulle få den effekt, at vi både får mere styr på området, og at vi får et mere retvisende billede af, hvad de her boliger er værd for også at få lukket nogle af de her huller.

- Men hvad tænker du om, at Helle Thorning-Schmidt har gjort brug af det her hul?

- Uanset hvem det er, så har den her regering vist ved forskellige initiativer, at vores fornemmeste opgave på skatteområdet er at genrejse tilliden til Skattestyrelsen og sørge for, at folk betaler det i skatter og afgifter - ejendomsskatter inklusive - som man skal. Uanset hvem det er, så er kampen mod skatteundgåelse og spekulation en vigtig kamp.

- Tænker du, at det er udtryk for dårlig moral at bruge den her finte?

- Det er sådan, at når noget er inden for lovgivningen, så er det jo sådan, det er. Hvis ikke lovgivningen er overtrådt, så synes jeg ikke, at man kan snakke om dårlig moral.

- Men du kalder det jo et skattehul?

- Altså, der er ingen tvivl, om at vi skal have lukket de skattehuller, der er, siger han.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt.

Læs hele interviewet med skatteordføreren

- Men hvorfor har I ikke lukket dem før? I kunne bare have sagt, at så længe ejendomsvurderingerne er så langt fra ejendommenes værdi, så må man ikke bruge de regler?

- Men altså med de her nye ejendomsvurderinger, håber jeg også, at vi med dem får nogle mere retvisende vurderinger og salgspriser og dermed får lukket de her huller, der har været. Det er blandt andet også en del af hensigten med det her, siger han.

- Det er jo meget sent, at I lukket det her hul. I har jo bare kunnet sige, at man ikke måtte sælge til den offentlige ejendomsvurdering, så længe priserne kun er gået en vej, og de offentlige ejendomsvurderinger har ligget stille?

- Jeg glæder mig helt oprigtigt over, at vi får nogle nye ejendomsvurderinger for første gang siden 2011.

- Men Troels, du svarer ikke på spørgsmålet ...

- Jo, det kommer. Det her kommer fuldt op at køre i 2024, men man skal have den forståelse for hele det her område, og der ved jeg godt, at det for nogle kan lyde som et politiker-svar, men det har været en kæmpeopgave, som skiftende regeringer har arbejdet med, fordi man ikke har haft it-systemer til at understøtte den lovgivning, som politikerne ellers har vedtaget i god tro. Man har simpelthen ikke haft it-understøttende systemer, og derfor har det desværre ikke været noget, man bare lige kunne med et fingerknips.

- I kunne vel bare suspendere reglen?

- Det er ikke så enkelt at ty til en suspension. Men på bundlinjen står nu, at vi har nogle nye vurderinger, som vi regner med også vil give nogle retvisende billeder af priserne på det her marked, så vi kan få lukket nogle af de her huller. Og ellers må vi se på igen, og det er uanset, om det er ene, anden eller tredje, der har gjort det.

- Men når ikke gældende lovgivning er overtrådt, så kan man heller ikke klandre de her personer.

- Nu siger du, at det ikke er så enkelt. Men det er vel sagen uvedkommende. Det er jo jeres skyld, at man kan sælge en lejlighed tæt på Amalienborg på over 100 kvadratmeter til 2,5 millioner kroner. Det er jo jeres opgave at lukke det her hul?

- Fuldstændig rigtigt, og igen: Jeg bliver jo nødt til at tage det her ind i hele den sammenhæng, at den socialdemokratiske regering siden sin tiltrædelse i 2019 målrettet har arbejdet med at genrejse tilliden til Skattestyrelsen, og at vi skal betale den skat, som vi skal.

- Hvordan har du det så med, at det er en tidligere socialdemokratisk statsminister, der har gjort det?

- Jeg ser ikke på, hvem der har gjort. Jeg ser på, om vi har en robust lovgvining.

- Men det har vi jo så ikke?

- Nej, når der ikke er begået noget lovstridigt, så er det jo sådan, det er, og har vi ikke en robust lovgivning, så er det jo sådan, det er. Og har vi ikke en robust lovgivning, så er det en politisk opgave at få set det efter i sømmene. Jeg har en tiltro til, at vi med de nye vurderinger får et mere retvisende billede og dermed får lukket nogle af de her huller, siger han.

 

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det er ikke første gang, at Thornings ageren kolliderer med Socialdemokratiets røde fane. Foto: Mads Nissen / Ritzau Scanpix
Det er ikke første gang, at Thornings ageren kolliderer med Socialdemokratiets røde fane. Foto: Mads Nissen / Ritzau Scanpix
 

I skattely med skattely-kongen
Det er ikke første gang, at Thornings gøren og laden ikke flugter med den socialdemokratiske partibog.

Ekstra Bladet afslørede i starten af 2020, da socialdemokraten netop var blevet udnævnt til formand for FN's panel til bekæmpelse af skattely og korruption, at hun ejede anparter i et selskab på skattely-øen Jersey og sad i bestyrelsen for en anden virksomhed, der også havde tråde til skattely.

Selskaberne havde forbindelse til den kontroversielle erhvervsmand Denis Viet-Jacobsen, der sad som bestyrelsesformand for skandale-selskabet OW Bunker, da 1,2 milliarder kroner blev ført ud af Danmark, og hvor en stor del efterfølgende havnede i skattely på Jersey.

Erhvervsmanden anlagde senere en sag om injurier mod Ekstra Bladet, men han tabte med et brag i byretten.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Tak til børnene for at give deres liv

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+