Thorning skal repræsentere Danmark til EU-topmøde

Afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt skal repræsentere Danmark ved EU-topmøde

Afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt skal repræsentere Danmark ved det kommende EU-topmøde i Bruxelles, oplyser Statsministeriet. (AP Photo/Thierry Charlier)
Afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt skal repræsentere Danmark ved det kommende EU-topmøde i Bruxelles, oplyser Statsministeriet. (AP Photo/Thierry Charlier)

Afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) får en tur mere som Danmarks repræsentant i EU-regi.

Thorning skal nemlig repræsentere Danmark ved det kommende EU-topmøde i Bruxelles senere på ugen, oplyser Statsministeriet til Ritzau.

Det sker, mens Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, er i gang med at sondere terrænet for at danne en ny regering - sonderinger, der dog tirsdag er sat på pause.

Det er ellers ikke småting, der er på programmet på EU-topmødet torsdag og fredag.

Både situationen med Grækenland og flygtningestrømmen over især Middelhavet skal diskuteres, ligesom også briternes ønske om en genforhandling af deres medlemskab.

Netop dette spørgsmål har Lars Løkke Rasmussen ellers kastet sig ind i i løbet af den danske valgkamp, hvor en samlet blå blok gav hinanden håndslag på, at man ville bakke op om briternes ønske om en genforhandling af vilkårene for deres EU-medlemskab og sikre, at EU ikke udvikler sig til en social union.

Lars Løkke Rasmussen skriver tirsdag på Facebook, at han vil bruge dagen på at 'fordøje' de indledende forhandlinger med de øvrige parti om et kommende regeringsgrundlag.

Statsministeriet kan ikke oplyse, hvilket mandat Helle Thorning-Schmidt egentlig tager af sted med til forhandlingerne, eller hvordan hun i øvrigt skal 'klædes på' forud for mødet.

Men, understreger man i Statsministeriet, alternativet til at sende den afgående statsminister til Bruxelles havde været en tom stol på Danmarks plads ved bordet.

Der var dog også den mulighed - ud over den rent teoretiske at sende dronning Margrethe til topmødet - at lade et andet land tale på Danmarks vegne, hvis man valgte at lade den danske stol stå tom.

Det er kun sket to gange, siden der med Lissabontraktaten i 2009 kom nye regler for blandt andet forløbet af EU-topmøder.

Første gang var i oktober sidste år, da Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, måtte bede Grækenland tale Cyperns sag, da han selv røg på hospitalet efter at være landet i Bruxelles.

Anden gang, nogen blev væk, var i december, da Luxembourg måtte tale på både egne og Hollands vegne, fordi den hollandske premierminister, Marc Rutte, måtte blive hjemme og tage sig af en politisk krise.

61 kommentarer
Vis kommentarer