Thule-basen: Udenrigsministeriet afviste at hjælpe USA

Det amerikanske luftvåben kunne ikke få hjælp til at tjekke selskaber, der havde budt ind på milliardkontrakt

Følg Samfund

Det danske Udenrigsministerium afviste at hjælpe USA med at vurdere, om et skuffeselskab var på vej til at overtage milliardkontrakten i Grønland. Det afslører nye dokumenter i sagen om Thule-udbuddet, skriver Finans.

Tre måneder inden, at det amerikansk ejede skuffeselskab Exelis Services A/S den 31. oktober 2014 vandt servicekontrakten på Thule-basen, henvendte det amerikanske luftvåben sig til Udenrigsministeriet.

Formålet var at få svar på, om de fire godkendte udbydere kunne opfattes som et datterselskab af et udenlandsk firma.

Svaret fra Udenrigsministeriet i en mail, som Finans har fået aktindsigt i, lød, 'at vi simpelthen ikke har den nødvendige viden om erhvervsforhold her i kontoret til at have en kvalificeret mening om, hvorvidt disse firmaer kan eller ikke kan opfattes som datterselskaber af udenlandske firmaer.'

Herefter henviste ministeriet amerikanerne til Erhvervsstyrelsen.

Professor i selskabsret på CBS, Søren Friis Hansen, mener, at ministeriet har fralagt sig sit ansvar.

- Amerikanerne beder om hjælp til at verificere, om der er tale om danske virksomheder. Det er kun den danske regering, der kan fortælle, om virksomhederne overholder dansk ret, siger Søren Friis Hansen til Finans.

Både Danmark, Grønland og USA forhandlede gennem ca. otte måneder i 2013 for at sikre, at kontakten på vedligehold af Thule-basen gik til enten et dansk eller grønlandsk firma, som forsvarsaftaler tilbage fra 1950’erne forskriver.

Ifølge Finans godkendte Udenrigsministeriet udbuddets ordlyd, hvori det stod klart, at kontrakten ikke må gå til et selskab registreret som et datterselskab af en udenlandsk virksomhed.

Det kan man ikke ifølge dansk selskabslov, hvilket Exelis Services A/S, der er ejet af den amerikanske forsvarsvirksomhed Vectus, udnyttede.

- Udenrigsministeriet er klar over, at man skulle have spurgt Erhvervsstyrelsen. Hvorfor gjorde ministeriet ikke det, før kriterierne blev lagt fast? Det er lidt sent, at de bliver opmærksomme på, at de ikke ved noget om det, siger Søren Friis Hansen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT