Tidligere ansat i Skat: Ledelsen ignorerede advarsler

Torsdag er der samråd i sagen om svindel med udbytteskat, som angiveligt har kostet Skat 6,2 milliarder kroner

Ledelsen i Skat ignorerede gentagne advarsler om, at der var problemer i den afdeling, der angiveligt har sendt mindst 6,2 milliarder skattekroner til udenlandske skattesvindlere.

Sådan lyder meldingen fra en tidligere centralt placeret medarbejder i den udskældte afdeling, der selv var med til at råbe vagt i gevær.

TV2 har talt med flere ansatte fra afdelingen. Ingen vil stå offentligt frem. Men én af dem fortæller, at medarbejdere både på skrift og mundtligt advarede om den åbenlyse risiko for svindel.

- Alle vidste, der var problemer. Vi reagerede på mange ting og bragte det opad i systemet, siger den tidligere medarbejder, der ønsker at være anonym, til TV2.

Udmeldingen kommer dagen før et samråd i Folketingets skatteudvalg, hvor politikere kræver svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) på, hvad der er op og ned i en af Danmarkshistoriens største svindelsager.

I sidste uge kom det frem, at Skats interne revision flere gange advarede om, at der var rod i håndteringen af skatterefusioner. Alligevel var den interne revision og medarbejdernes advarsler ikke nok til at stoppe svindlen.

- Det kommer ikke rigtigt bag på mig, at det her sker. Vi gjorde opmærksom på problemet mange gange. Fokus var åbenbart et andet sted hos ledelsen, og derfor blev der ikke gjort noget, siger den tidligere centralt placerede medarbejder i Skat.

Forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen, der tidligere har tidligere arbejdet i Skat i 30 år - heraf 22 som kontorchef - kalder det et udtryk for "manglende kompetence på forskellige niveauer", at udbetalingerne trods advarslerne ikke er blevet stoppet i tide.

- Det er til at grine og græde over på samme tid. Det er et system, hvor man i mange år ikke har satset på det faglige og kørt på nogle andre ting. Det viser sig nu gang på gang, at der mangler en faglig ledelse af de her ting, og derfor går det galt, siger han til TV2.