Tidligere DR-profil er død

Den kendte journalist, Vibeke Sperling, afgik ved døden lørdag efter et begivenhedsrigt liv som blandt andet korrespondent i Moskva

Den tidligere DR-journalist, Vibeke Sperling, døde lørdag i en alder af 72 år. Foto Politiken
Den tidligere DR-journalist, Vibeke Sperling, døde lørdag i en alder af 72 år. Foto Politiken

Vibeke Sperling, der i sin lange karriere arbejdede som korrespondent og chefredaktør for Information, døde lørdag 72 år gammel.

Det skriver hendes datter Anna Von Sperling på Facebook.

Vibeke Sperling har modtaget priser fra Det Berlingske Hus og Publicistforeningen.. Foto: Jens Dresling / Polfoto
Vibeke Sperling har modtaget priser fra Det Berlingske Hus og Publicistforeningen.. Foto: Jens Dresling / Polfoto
 

Vibeke Sperling, der i sin ungdom som rejseleder for danskere i det tidligere Jugoslavien lærte at tale serbokroatisk, var i mange år korrespondent i Moskva for flere forskellige medier - heriblandt Danmarks Radio.

I slutningen af 70'erne og i 80'erne slog Vibeke Sperling sine folder på Information, hvor hun i en årrække var korrespondent i Moskva. Fra 1983 til 1987 var hun chefredaktør på Information sammen med Torben Krogh.

Hun blev i 1998 den første kvindelige udenrigsredaktør for et stort landsdækkende dagblad, Politiken. Inden da var hun korrespondent for Danmarks Radio i Moskva fra 1993 til 1997.

En af de store
Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget, kalder på Twitter Vibeke Sperling for en af "de store".

- En af de store i dansk presse er gået bort. Vibeke Sperling er død. Hun brændte for journalistikken som meget få andre, skriver chefredaktøren.

Lykke Friis, prorektor for Københavns Universitet og formand for Det Udenrigspolitiske Selskab, har også skrevet om Vibeke Sperling på det sociale medie.

- Endnu én, der gjorde min verden større, er gået bort. Vibeke Sperling! Ukuelig formidler af Rusland og centraleuropa, skriver Friis på Twitter.

Det var særligt sovjettiske, russiske og østeuropæiske forhold, som Vibeke Sperling dækkede og beskrev i sin lange karriere.

Det modtog hun blandt andet Publicistprisen for i 1990. To år senere modtog hun Den Berlingske Fonds Journalistpris.

Vibeke Sperling blev i flere omgange nægtet indrejse i Rusland på grund af sine kritiske artikler og beretninger om landet.

Vibeke Sperling har også skrevet flere bøger om det tidligere Sovjetunionen og Rusland, og hun har fulgt landets udvikling tæt igennem mange år. Hendes seneste bog "Russernes drømme" udkom i sommeren 2015.

Ifølge politiken.dk døde Vibeke Sperling af kræft.