Tidligere Facebook-medarbejder om databehandling: - Chokerende og skræmmende

Tidligere Facebook-medarbejder anklager Facebook for ikke at tage sit ansvar alvorligt. Ifølge ham kan flere hundrede millioner brugere have fået misbrugt deres data

Sandy Parakilas. FOTO: Privatfoto
Sandy Parakilas. FOTO: Privatfoto
Følg Samfund

I forbindelse med misbrug af op mod 50 millioner facebookbrugeres data, vælter skeletterne ud af skabet.

Nu kommer det frem, at op mod flere hundrede millioner brugere måske har fået misbrugt deres data fra 2011 til 2012, skriver The Guardian.

Dengang kunne spiludviklere nemlig få adgang til brugernes vennelister. Det betød, at hvis man gav et spil som 'Farmville' adgang til sin venneliste, ville de også kunne hente informationer om dem uden deres samtykke.

Sandy Parakilas, der var ansvarlig for databehandling mellem 2011 og 2012 i Facebook, hævder, at han forsøgte at ændre Facebooks sikkerhed allerede dengang. Ifølge ham ville Facebook hellere se den anden vej, da det ville se bedre ud, hvis de blev trukket i retten.

- Min bekymring var, at al den data Facebook overlod til spiludviklerne ikke kunne overvåges af Facebook selv. Vi havde derfor ingen ide om, hvad den data reelt blev brugt til, siger Sandy Parakilas

Det er både skræmmende og chokerende
Ifølge Sandy Parakilas er han ikke stået frem tidligere, fordi han har frygtet de personlige følger, det vil få for ham. Men efter de nye afsløringer har han bestemt sig, at landets sikkerhed er vigtigere.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Parakilas siger, at han forsøgte at informere Facebooks direktører om det store sikkerhedshul, men at han fik svaret:

- Er du sikker på, at du gerne vil se, hvad du finder?

for Sandy Parakilas var det klart, at Facebooks direktører ikke var interesseret i at undersøge sagen nærmere.

- De vurderede, at det var bedre, hvis de ikke vidste det. Det fandt jeg både skræmmende og chokerende, siger Sandy Parakilas.

Nu er reglerne ændret
Først i midten af 2014 blev reglerne ændret. Indtil da kunne spiludviklere stadig bede om tilladelse til brugernes vennelister.

I sagen om de 50 millioner brugeres data der blev misbrugt, var det samme fremgangsmåde. Kun 270.000 brugere havde egentlig brugt appen, der høstede deres data.

Men fordi at de også havde givet appen tilladelse til at bruge deres venneliste, blev det endelige antal af misbrugte brugere over 50 millioner.

Facebooks sikkerhedschef går af efter strid om misinformation

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+