Tidligere FN-chef kritiserer danske asylstramninger

Tidligere dommer og FN-højkommissær for menneskerettigheder retter skarp kritik mod Danmark på to punkter

Den tidligere FN-højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, kritiserer Danmark for at ville indlede forhandlinger med Syriens præsident, Bashar al-Assad, og for at begrænse syriske flygtninges adgang til familiesammenføring.

Det siger hun til Amnestys medlemsmagasin fredag.

Regeringens lovforslag, der udskyder syriske flygtninges adgang til familiesammenføring i et år, får hårde ord med på vejen.

- Der er intet rationelt grundlag for at gøre det.

- Ingen forventer, at krigen er slut om et år, og selv hvis den er, hvad er så ideen med at gøre børn og familier fortræd ved at forhindre dem i at blive familiesammenført, siger den sydafrikanske jurist.

Lovforslaget ventes at blive vedtaget i Folketinget 3. februar. Formålet er blandt andet, at begrænse retten til familiesammenføring for asylansøgere, der ikke er personligt forfulgte i deres hjemland.

Denne type asylansøgere mister som hovedregel retten til at få familien med til Danmark i det første år af deres midlertidige ophold.

Navi Pillay, som i august trådte tilbage som FN-højkommissær efter seks år på posten, har gentagne gange haft foretræde for FN's Sikkerhedsråd i et forsøg på at stoppe blodsudgydelserne under konflikten i Syrien.

Men Kina og Rusland fastholder deres veto mod at indbringe den syriske præsident, Bashar al-Assad, for Den Internationale Straffedomstol (ICC).

- Når de nedlægger veto mod at indbringe krigens parter til ICC for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, så holder de i praksis også hånden over al-Qaeda og Islamisk Stat, som står bag uhyggelige overgreb mod civile.

- Den fælles fjende for Vesten og al-Assad er nu Islamisk Stat, men først og sidst er det al-Assad, der har blod på hænderne, og som står bag langt de mest alvorlige forbrydelser, siger Navi Pillay til Amnestys blad.

Derfor advarer hun også imod ideen om at indlede forhandlinger med Assad for at danne fælles front mod Islamisk Stat, sådan som udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for nylig foreslog.

- Vi kan ikke give hånd til djævelen eller indgå aftaler med ham. Tiden er forpasset for al-Assad. Han må og skal stilles til ansvar for blodsudgydelserne og overgrebene mod sin egen befolkning, siger Navi Pillay, der selv er tidligere dommer ved ICC.

0 kommentarer
Vis kommentarer