Tidligere folketingsmedlem med vild udmelding: Jomfruhinden findes IKKE

Özlem Cekic er ude med en ny kampagne, der skal forklare danskerne, at jomfruhinden er en myte. 'Der er folk, som mister livet, hvis de ikke kan fremvise en blodplet ved første samleje', siger hun

Hun påpeger desuden, at mange piger får deres menstruation, inden deres seksuelle debut. Havde indgangen været blokeret, havde blodet ikke kunne komme ud

For nogle kvinder er 'den første gang' en oplevelse forbundet med smerte, imens andre kommer anderledes let fra land.

Alligevel kan det måske komme bag på nogle, at begrebet 'jomfruhinde' er en opdigtet myte, der i virkeligheden slet ikke findes.

Den kendsgerning har det tidligere folketingsmedlem og nuværende debattør Özlem Cekic sat sig i selen for at give videre til danskerne.

- I etniske minoritets-miljøer kan det have fatale konsekvenser, hvis man ikke kan fremvise en blod-plet på lagnet som bevis på, at man ikke tidligere har været sammen med andre, siger ambassadøren for projektet, Özlem Cekic, til Ekstra Bladet.

Under hash-tagget #StopJomfruMyten vil hun i samarbejde med Copenhagen Film forsøge at skabe opmærksomhed omkring emnet, så man kan få aflivet myten 'en gang for alle'.

- At en jomfruhinde, der ikke eksisterer, kan resultere i, at folk mister livet, kan vi ikke i acceptere i 2018.

Fagpersoner skal på banen
På sin jomfru-rejse, som Özlim Cekic selv har døbt den, læner hun sig blandt andet op af retsmediciner og professor Jørgen Lange Thomsen og jordemoder Gry Stevens Senderovitz, der er forfattere til bogen 'Mødom', der handler om samme emne.

Hun påpeger vigtigheden i, at endnu flere læger og sundhedsansatte stempler ind i debatten.

- Det er dem, der har troværdigheden, siger Cekic.

Danske gynækologer er enige
I DSOG (Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi) tilslutter man sig budskabet om, at jomfruhinden er et begreb, der ikke giver mening.

- Man kan ikke sige, at der er noget, der 'sprænger', når kvinden har samleje første gang. På den måde er det rigtigt, at der er en masse myter om jomfruhinder, siger næstformanden i DSOG, Hanne Brix Westergaard, der er overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Nordsjællands Hospital til Ekstra Bladet.

- Til gengæld er der hudfolder i indgangen til skeden, som vi ynder at kalde 'kønskransen'. De er for nogle strammere end andre, og det er derfor, at der er nogle, der bløder lidt første gang, de har samleje, mens andre ikke gør.

Skal afmystificeres
Hun påpeger desuden, at mange piger får deres menstruation, inden deres seksuelle debut. Havde indgangen været blokeret, havde blodet ikke kunne komme ud.

- Der er ikke noget, der skal brydes. Det er hele tiden åbent så at sige, forklarer næstformanden.

Öslem Cekic, der selv er uddannet sygeplejerske, håber, at hun med kampagnen, kan få sparket døren ind til at nogle af de mest lukkede, etniske miljøer.

- Hvis man kan rejse den her debat hos 'magthaverne', ville det være fantastisk, afslutter hun.

452 kommentarer
Vis kommentarer