Tidligere hjerneforsker Penkowa fratages doktorgrad

Københavns Universitet fratog Milena Penkowa hendes doktorgrad i 2017. Byret siger god for beslutningen

Københavns Universitet har fået rettens ord på, at de godt måtte fratage Milena Penkowa hendes doktorgrad. Foto: Joachim Rode / Ritzau Scanpix
Københavns Universitet har fået rettens ord på, at de godt måtte fratage Milena Penkowa hendes doktorgrad. Foto: Joachim Rode / Ritzau Scanpix

Københavns Byret blåstempler fredag, at Akademisk Råd i 2017 fratog Milena Penkowa hendes doktorgrad.

Det fremgår af Milena Penkowas Facebook, og en pressemeddelelse, som Københavns Universitet har sendt ud.

112 Milena Penkowa vil hive Københavns Universitet i retten

Foto: Stroyer Torben/Jyllands-Posten Samfund Universitet tager doktorgrad fra Milena Penkowa: 'Helt usædvanligt og ekstraordinært'

Det var Akademisk Råd ved Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på Københavns Universitet, der i 2017 fratog Penkowa hendes doktorgrad - og dermed retten til at kalde sig dr.med.

Året inden at titlen gled ud af Penkowas hænder, blev hun af Østre Landsret kendt skyldig i dokumentfalsk. Dog blev hun frifundet for straf, fordi landsretten i modsætning til byretten vurderede, at sagen var forældet.

Dokumentfalskneriet handlede om nogle rotteforsøg, som var beskrevet i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Glia tilbage i år 2000. Forsøgene indgik i en doktordisputats, som Penkowa indgav i 2003.

Den mødte dog kritik, og i forlængelse af det fremviste hun fire falske dokumenter til universitetets daværende rektor. Siden trak hun sin disputats tilbage og indleverede en ny i 2006.

Det var på baggrund af disputatsen fra 2006, at Milena Penkowa fik ret til at smykke sig med titlen dr.med.

Akademisk Råd mener, at hvis universitetet tilbage i 2006 havde kendt til falskneriet, så havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en ny disputats. Og derfor tog man graden fra hende.

112 Penkowas modenhed bliver centrum i retssag mod universitet

143 kommentarer
Vis kommentarer