Tidligere PET-chef rejser tvivl om IS-chef i Skandinavien

Hvis IS' rekrutteringschef bor i Danmark eller Sverige, vil efterretningstjenesterne vide det, lyder vurdering

Følg Samfund

Tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen, er kritisk over for oplysninger om, at rekrutteringschefen for den voldelige militante gruppe Islamisk Stat skulle bo i Danmark eller Sverige.

I givet fald burde efterretningstjenesterne nemlig vide det og dermed sandsynligvis allerede have skredet ind, siger den tidligere PET-chef.

- Hvis en person sidder som edderkoppen i et net, så ville man for lang tid siden have fået informationer om det ved et ordentligt efterforsknings- og efterretningsarbejde.

- Det er ikke en information, der burde være ukendt for nogen som helst vestlig efterretningstjeneste. Med det samarbejde, der eksisterer i forhold til Islamisk Stat, er det helt naturligt, at man udveksler sådanne informationer, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Det er Hisham al-Hashimi, der betegnes som en fremtrædende kender af IS, som i et interview med det finske nyhedsbureau, FNB, oplyser, at personen med ansvar for at hverve nye medlemmer i Europa til IS bor i Danmark eller Sverige.

Hisham al-Hashimi fungerer blandt andet som rådgiver for den irakiske regering i terrorspørgsmål og er blandt andet tidligere blevet interviewet i The Wall Street Journal.

Hans Jørgen Bonnichsen understreger, at han ikke kender Hisham al-Hashimi og derfor ikke kan vurdere oplysningerne på den baggrund.

- Hvis det her er validt, og det ved kun efterretningstjenesterne, så er der to muligheder. At følge hans aktiviteter i det skjulte eller anholde ham, siger Hans Jørgen Bonnichsen:

- Hvis man ser rundt omkring i Europa på udmeldinger fra regeringer og efterretningstjenester, så er det et meget højt prioriteret område. Hvis der findes sådan en person, og man har de oplysninger, så ville jeg sige, at han burde sidde i fængsel nu.

Mindst 115 danskere er ifølge en rapport, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) offentliggjorde i marts, rejst i krig i Irak eller Syrien.

LIGE NU
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+