Annonce:
Annonce:

Tidligere PET-chef: Tavshedsløfte kan skyldes mig

Da Hans Jørgen Bonnichsen var PET-chef blev medarbejderne ikke bedt om at underskrive ekstraordinære tavshedserklæringer

Det overrasker den tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen, at Jakob Scharf har underskrevet en ekstraordinær tavshedserklæring. Polfoto
Det overrasker den tidligere PET-chef, Hans Jørgen Bonnichsen, at Jakob Scharf har underskrevet en ekstraordinær tavshedserklæring. Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Jakob Scharf er meldt til politiet for at have overtrådt straffeloven for sin medvirken til bogen 'Syv år for PET'.

Erklæres han skyldig, kan han idømmes op mod to års fængsel.

PET mener dog også, at Jakob Scharf har brudt en ekstraordinær tavshedserklæring, som han underskrev i 2013. Den skærpede tavshedserklæring forbød nemlig Scharf at videregive oplysninger i forbindelse med bogprojekter og lignende, medmindre han på forhånd havde indhentet tilladelse fra PET.

Og det undrer den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen. Han har ikke tidligere hørt om medarbejdere i PET, der har underskrevet yderligere tavshedserklæringer.

- Jeg har aldrig nogensinde i mine ni år i PET været præsenteret for sådan en erklæring. Aldrig, siger han til Ekstra Bladet.

Annonce:

Forhåndscensur
Alligevel kan den tidligere PET-chef selv have medvirket til, at netop sådan en erklæring er blevet lavet.

- Det kan meget vel være, at man har følt sig irriteret over, at jeg for eksempel har udgivet bøger og holder foredrag. Så har man følt, at det var på tide at lave en forhåndscensur af vores aktiviteter, fortæller Bonnichsen.

I det hele taget overreagerer efterretningstjenesten, mener han.

- Folk, som har haft det ansvarsfulde job som både Scharf og jeg og mange andre har haft, ved godt, at man ikke skal gå ud og sige noget, der kan kompromittere PETs arbejde eller rigets sikkerhed.

- Jeg har læst bogen meget nøje, og jeg mener, der er sket en grov overreaktion og en undervurdering af hans juridiske intelekt. Han har trods alt siddet syv år og forvaltet rigets sikkerhed og gjort det ganske glimrende, lyder det fra Bonnichsen.

- Jakob Scharf har selv forsøgt at stoppe en tidligere PET-agents bog om efterretningstjenesten. Er det ikke dobbeltmoralsk, at andre ikke må, men at Scharf må?

Annonce:

- Det er jo så nogle moralske vurderinger, man kan lægge ind over Scharf, og jeg deltager ikke i moralske fordømmelser af andre mennesker.

Tirsdag valgte PET at ophæve forbuddet mod den omdiskuterede bog 'Syv år for PET'. Samme dag meldte efterretningstjenesten Jakob Scharf, forfatter Morten Skjoldager, forlaget ArtPress A/S, Radio24syv, JP/Politikens Hus A/S samt adskillelige boghandlere til politiet.

I en pressemeddelelse oplyser PET, at man agter at 'anlægge sag med påstand om straf og eventuelt erstatning'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: