Tidligere PET-chefs dom: Derfor skal bør du læse omstridt bog

Tidligere PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen er begejstret for den nye bog 'Syv år for PET. Jakob Scharfs tid'. Han har bare et lille men...

Foto: Jakob Ehrbahn/People's Press
Foto: Jakob Ehrbahn/People's Press
Følg Samfund

 

’Der er intet andet, der hviler så megen forførelse og så megen forbandelse over som en hemmelighed’. Bogen ’Syv år for PET’ har om noget bekræftet, at disse visdomsord fra Søren Kierkegaard stadig er lyslevende.

PET blev forført til panikagtige reaktioner på grund af bogens bagklap – reklamesøjlen der, som de fleste ved, er en del af forlagets markedsføring. En anbefaling, hvor retorikken spændes til bristepunktet og varsler afsløringer om ’blotlæggelse af PET’s hemmelige operationer og portrætter af tjenestens dedikerede agenter’.

PET fik gennemført et fogedforbud mod bogen. Der blev afholdt et natligt retsmøde, så rigets sikkerhed måtte bestemt være i fare, og det medførte nye forbud bl.a. mod Ekstra Bladets omtale af sagen. Det svage mistankegrundlag var, at oplysninger fra bogen kunne være til skade for rigets sikkerhed, eller i det mindste formodning om et strafbart forhold, krænkelsen af tavshedspligten, hvor gerningsmanden var den tidligere chef i PET Jacob Scharf.

Forbandelse for PET
Forførelsen blev til en forbandelse for PET, da de måtte trække fogedforbuddet tilbage, da Politiken offentliggjorde bogen i en særudgave i søndagsavisen. Så kom der en ny forbandelse fra justitsminister Søren Pind, der gav udtryk for, at: ’Politiken krænker retsstaten med sin beslutning.’

Forført og med et højt spændings- og forventningsniveau kastede jeg mig over bogen. Nu syv timer efter må jeg konkludere, at jeg har svært ved at se, at bogen indeholder fortrolige oplysninger, der kan skade PET’s operationer, forholdet til samarbejdspartnere eller bringe PET’s medarbejdere eller andre personer i fare.

Hvorimod jeg har meget nemt ved at se, at der er tale om en særdeles grundig og overordentlig flot gennemarbejdet journalistisk beskrivelse af en vigtig periode i nyere tids terrorhistorie.

Dyb indsigt og viden
Bogen beskriver en række kendte sager, f.eks. Glasvejsagen, Økseattentatet mod Kurt Westergaard og terrorplanerne mod JP/Politikens Hus. Forfatteren Morten Skjoldager præsenterer os for sin dybe indsigt og viden om dansk terrorhistorie, som også er demonstreret i en tidligere bog om samme emne, den anmelderroste ’T ruslen indefra’.

 Beskrivelserne er meget detaljerede og med et stort galleri af navne på potentielle og reelle terrorister. Heldigvis findes der bag i bogen et navneindeks med personbeskrivelse, ellers ville det for den almindelige læser være svært at holde styr på de mange fremmedartede navne i bogen.

Efter hver enkelt sag er grundigt gennemgået, interviewes Jacob Scharf om PET’s arbejde med sagen. Det er bogens metode. Og der kan næppe være to meninger om, at i Scharfs skildring af PET’s arbejde kommer han meget tæt på tjenestens anvendte midler og metoder.

Det er nok de tætteste beskrivelser, jeg nogen sinde har mødt fra en tidligere PET-chefs side, men vel næppe afsløringer, der skader rigets sikkerhed eller skaber rimelig formodning om et strafbart forhold.

Hellige køer
Scharf vejer sine ord på en guldvægt ikke mindst i forhold til en af de hellige køer, der aldrig må slagtes, nemlig PET’s agenter, men er lidt mere løs i mælet forhold til en anden af de hellige køer, samarbejdet med fremmede magter. Men det skulle undre mig, hvis ikke dette var clearet, hvilket det helt afgørende må være i beskrivelse af Glasvej-sagen, hvor samarbejdet med CIA offentliggøres i fuldt omfang.

Et af de mest spændende kapitler er beskrivelsen af Operation Constant. Der skal faktisk ret meget til, før en tidligere operativ chef i PET føler spænding i beskrivelse af tjenestens operationer. Morten Skjoldager fører os her helt ind i PET’s operationsrum, hvor man time for time kan følge terroristerne på vej mod målet, JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen i København.

Pludselig skiftes der rute til en ikke forudset, og nervøsiteten i PET breder sig naturligt. Er man ved at miste kontrol over situationen? Heldigvis var det ikke tilfældet, de kører som forventet til et for PET kendt overnatningssted.

Bilen parkeres, og intensiteten stiger, da PET skal uskadeliggøre de våben, som terroristerne havde i bilens bagagerum, som skulle bruges mod medarbejderne i JP/Politikens Hus. Men læs selv.

Mikrofonholder
Jeg er dog mindre begejstret for bogens kapitel 15, der efter min opfattelse bryder bogens kontekst, nyere tids terrorhistorie, selv om det tager afsæt i Pia Kjærsgaards aflyste besøg på Christiania og nødløgnen, men mere fremtræder som et forsvarsskrift for skandalerne, der førte frem til Jacob Scharfs fratræden fra PET.

Det er en af de få anker, jeg har i forhold til bogen, at Morten Skjoldager her og måske også andre steder burde have gået mere til stålet og ikke blot været mikrofonholder.

Det koster en stjerne frem mod det fulde hus.

Så spørgsmålet bliver her til sidst: Hvem forfører hvem?

Uanset hvad har Morten Skjoldager præsteret et imponerende stykke læseværdigt arbejde, der fortjener mange læsere.

Og det får han! For uanset hvilken anmeldelse man giver bogen, har PET sørget for, at den har fået den bedste anmeldelse overhovedet: et fogedforbud.

Kort om anmelderen: Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitiet og tidligere operativ chef for PET

Morten Skjoldager: Syv år for PET. Jakob Scharfs tid, 440 sider. 270 kroner. Udkommer på forlaget People's Press

Foto: People's Press
Foto: People's Press
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksens styre er taget til fange

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind