Tidligere præsident er død

Akbar Hashemi Rafsanjani sad som præsident af Iran fra 1989 til 1997.

Arkivfoto:AP /Ebrahim Noroozi, POLFOTO
Arkivfoto:AP /Ebrahim Noroozi, POLFOTO

Irans tidligere præsident Akbar Hashemi Rafsanjani er død i en alder af 82 år, efter at han blev indlagt på et hospital i hovedstaden Teheran med hjerteproblemer tidligere søndag.

Det oplyser et familiemedlem til det iranske nyhedsbureau Tasnim.

Rafsanjani blev født i august 1934 og studerede teologi før sin politiske karriere. Han stod efter den islamiske revolution i 1979 daværende ayatollah Khomeini nær.

Efter en kort periode som indenrigsminister blev Rafsanjani i 1980 udnævnt til formand for det iranske parlament. I 1989 blev han valgt til præsident i Iran. Her sad han til 1997.

Perioden bød både på forsigtige reformer men også vild inflation, brud på menneskerettigheder og ikke mindst et anstrengt forhold til Europa.

Sidstnævnte skyldtes blandt andet, at den berømte forfatter Salman Rushdie modtog en dødsdom for gudsbespottelse for sin bog De Satanistiske Vers.

Rafsanjani sad også som leder af en af Irans magtinstitutioner, Eksperternes Råd. Og han var frem til sin død fortsat en indflydelsesrig person i Iran.

Indflydelsen rakte dog ikke til at genvinde magten som præsident i 2005. Da blev han slået af Mahmoud Ahmadinejad.

Men frem for at trække sig tilbage forblev Rafsanjani i iransk politik som en moderat figur. Han talte blandt andet for et bedre forhold til USA.

I årene frem til sin død var han en torn i øjet på det shiamuslimske regime. Han støttede blandt andet oppositionen ved præsidentvalget i 2009, som endte i store demonstrationer.

Siden blev flere af hans familiemedlemmer udsat for repressalier fra styret.

I 2013 forsøgte Rafsanjani igen at stille op til præsidentvalget. Han blev dog vraget af en anden af landets magtfulde institutioner, Vogternes Råd, der blandt andet har til opgave at overvåge valg.

I Iran er det landets åndelige leder, ayatollahen, der har den absolutte magt. Ayatollahen har siden 1989 været Irans tidligere præsident Ali Khamenei, der i en udtalelse hylder afdøde Rafsanjani.

- Tabet af min følgesvend i kamp, hvis samarbejde med mig går 59 år tilbage, er svært og overvældende, siger ayatollahen ifølge nyhedsbureauet AFP.

- De undertiden forskellige meninger og opfattelser i denne lange periode kunne aldrig fuldstændig ødelægge venskabet mellem os, tilføjer Ali Khamenei.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere