Tikkende corona-bomber: - Det er rystende

Sundhedsskadelige toiletforhold og udenlandske håndværkere øger corona-risiko på byggepladser

Daniel Stougaard Petersen har meddelt sin overmontør, at han og hans sjak ikke trækker i arbejdstøjet, før der er rettet op på hygiejnen på Bryggens Bastion. Foto: Jonas Olufson
Daniel Stougaard Petersen har meddelt sin overmontør, at han og hans sjak ikke trækker i arbejdstøjet, før der er rettet op på hygiejnen på Bryggens Bastion. Foto: Jonas Olufson
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Mens corona-epidemien raser i Danmark, og store dele af landet er lukket ned, er danske håndværkere med til at holde hjulene i gang.

For Daniel Stougaard Petersen er det dog med helbredet som indsats.

Den 46-årige tagmand og hans sjak arbejder på en omstridt byggeplads i København ved navn Bryggens Bastion, hvor de sanitære forhold trods myndighedernes skrappe corona-anvisninger er så ringe, at håndværkeren frygter for at tage coronaen med hjem til sin familie.

Dokumentation

11. marts: Gulvet på fællestoiletterne er oversvømmet og møgbeskidt
11. marts: Et af fællesbadene er møgbeskidt og ubrugeligt.
11. marts: Urent fællestoilet med gabende hul i gulvet.
11. marts: Ulækre vaske ved fællestoiletterne, hvor der også mangler håndsæbe
11. marts: En presset håndværker har forrettet sin nødtørft inde i byggeriet.
30. april: Toilettet er blevet rengjort, men der er stadig hul i gulvet.
30. marts: Vask ved fællestoiletter er blevet rengjort, men der er stadig ingen håndsæbe.
1. april: Vaske i fællestoilletter er udstyret med håndsæbe.

- Det er rystende. Det er som at komme 20-30 år tilbage i tiden. Det er sådan nogle skure, man sad i for 30 år siden.

- Skurene kommer nede fra Tyskland og skulle være taget ud af funktion for 20 år siden. Det er simpelthen under alt kritik. Folk sidder for tæt på hinanden. Der er ikke håndvaske eller adskilte rum til omklædning.

- På fællestoiletterne er der huller i gulvet foran toiletter, så rotterne kan vælte op. Brusekabinerne bliver ikke gjort rent, der er skidt op og ned ad væggene. Ved fælleshåndvaskene er der hverken sæbe eller sprit, og jeg kunne blive ved.

- Det var sgu skrækscenariet det der, siger han.

Midt i epidemi: Arbejdstilsynet skruer ned

Mens der er allermest brug for, at myndighederne holder øje med, om virksomheder lever op til arbejdsmiljølovgivningen, skruer Arbejdstilsynet ned for kontrolbesøg.

Planlagte besøg er strøget af kalenderen, og der er skærperede kriterier for, hvornår tilsynet tager på besøg.

Det skyldes, at tilsynet ikke vil medvirke til at sprede smitten.

Arbejdstilsynet ønsker ikke at stille op i et mundtligt interview med Ekstra Bladet om nedjusteringen, men har sendt følgende udtalelse på skrift:

’For at undgå, at de tilsynsførende med hyppige besøg på landets virksomheder bidrager til risiko for smittespredning, gennemfører Arbejdstilsynet i denne periode med nedlukning alene tilsyn med alvorlige ulykker og klager efter en konkret vurdering’, skriver tilsynschef Charlotte Hougaard Juhl.

Bryggens Bastion har dermed på rekordtid oparbejdet et skrækkeligt ry.

Bygherren bag har også tidligere fået kritik for at have udenlandske håndværkere sovende på byggepladsen uden tilladelse og for at have deponeret tungmetalholdigt affald i et drikkevandsområde.

Bryggens Bastion har normalt mere end 100 håndværkere, der skulder til skulder deler en alskens kontaktflader i løbet af en dag og dermed er særligt udsat for smitte.

Kontaktfladerne tæller blandt andet håndtag ved skurenes og byggepladsens indgangspartier, fælles værktøj, materialer og overflader i skurene.

Ingen karantæne til udenlandske håndværkere

Mens myndighederne på det kraftigste opfordrer danskere, der har været i udlandet, til at gå i karantæne i 14 dage, har udenlandsk arbejdskraft fri adgang til danske arbejdspladser.

Som Ekstra Bladet tidligere har beskrevet, har det skabt frygt og bekymring blandt danske håndværkere, efter fem rumænske håndværkere ankom på byggepladsen Finger E i Københavns Lufthavn i slutningen af marts uden at gå i karantæne.

Ligeledes har den fri adgang givet dybe panderynker hos danske håndværkere på byggepladsen ved Gødstrup Supersygehus, efter fem polske håndværkere ankom i mandags uden at gå i karantæne.

De udenlandske håndværkere har adgang til danske byggepladser, fordi arbejde i Danmark er et såkaldt anerkendelsesværdigt formål.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen har regeringen dog begået en fejl ved at lempe indrejsereglerne for udenlandsk arbejdskraft, fordi coronavirus i sagens natur ikke skelner mellem danske turister og udenlandske håndværkere.

- Problemet er, at virusset er mere spredt i eksempelvis Polen og Tyskland, og derfor er risikoen for, at det er en smittet gæstearbejder, der kommer ind, større end hos en dansk arbejder, siger han.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har udtalt, at han vil indkalde arbejdsmarkedets parter, arbejdsgivere og fagforeninger samt ministerkollegaer for at drøfte problemet.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Københavns Universitet med speciale i virussmitte, er forholdene under al kritik.

- Sådan nogle skurvogne er ikke kendt for at blive gjort rent alt for ofte, og ligegyldig om der er en corona-epidemi eller ej, er det for lav en hygiejnestandard, siger han.

Professoren fortæller, at det er helt afgørende, at håndværkerne har adgang til sæbe og sprit.

- Det er uheldigt, at man ikke kan komme til at vaske sine hænder, og så er det ligegyldigt om det er i forbindelse med et toiletbesøg eller frokostpause eller en præventiv håndvask en gang i timen for at holde risiko for smitte nede.

- Det behøver ikke at være noget stort og fancy - en håndvask kræver rindende vand og sæbe, så kan man få vasket hænder og minimere problemet betragteligt, siger han.

Bygherre: - Vi har fået styr på det

Lene Christensen, der er direktør i Bach Gruppen, som står bag Bryggens Bastion, fortæller, at der i dag er rettet op på de sanitære forhold.

Det er dog først, efter 3F har klaget til Arbejdstilsynet over de sanitære forhold.

Efter to besøg konstaterede Arbejdstilsynet, at der også var brud på arbejdsmiljøloven i forhold til støv og nedstyrtningsfare.

– Hvordan kan der være en mangel på disse helt essentielle hygiejne-standarder på jeres byggeplads?

- Lige nu kører vi på maksimalt på halv kraft, og vi har en del medarbejdere, der er taget hjem, fordi de blev bange, da grænsen lukkede for 14 dage siden, og i den forbindelse kører pladsen kun på halv drift, og der kan godt have stået nogle toiletter, som ikke blev fulgt ordentligt op på.

- Det har vi sørget for nu.

- Hvorfor bliver der i disse corona-tider fra dag et ikke bliver fulgt op på noget så grundlæggende som håndsprit og sæbe, altså det, alle ved, skal holde smitten nede?

- Det, vi gør bagud, er aldrig godt nok, men vi gør det bedre hver eneste dag. Vi kæmper en kamp for at gøre det godt nok, og vi laver nye tiltag, men jeg kan ikke sige, om vi ikke har gjort det godt nok for 14 dage siden.

- Kan du forstå, at medarbejderen, vi har talt med, frygter for at gå på arbejde?

- Jeg kan godt forstå, hvis man er bange for corona-epidemien. Det er vi alle sammen.

- Ifølge vores oplysninger lever jeres skurvogne ikke op til reglerne, I har haft udenlandske håndværkere sovende på pladsen uden tilladelse, og nu kommer det her med manglende sprit og sæbe. Hvorfor er det, Bach Gruppen ikke skal leve op til reglerne?

- Det gør også. Vi har sæbe og sprit, og vi lever op til reglerne, og er det noget, der svigter, kæmper vi for at rette op på det, siger Lene Christensen.

Lene Christensen oplyser, at byggeledelsen er bevidst om, at der findes foto af et nedlagt toilet, der har været udsat for hærværk derfor ikke blev rengjort.

Det nedlukkede toilet, Lene Christensen referer til, er imidlertid ikke det omtalte.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind