Tilfangetaget svensk journalist i Syrien er på fri fod

- Jeg har siddet i en nedslidt enecelle i en uge, siger svensk journalist, der har været forsvundet i Syrien

Det var angiveligt syriske regeringsstyrker under præsident Bashar al-Assad, der pågreb svenskeren. Foto: AP: Remy de la Mauviniere.
Det var angiveligt syriske regeringsstyrker under præsident Bashar al-Assad, der pågreb svenskeren. Foto: AP: Remy de la Mauviniere.

Den mandlige svenske freelancejournalist, der forsvandt i grænselandet mellem Syrien og Tyrkiet 15. februar, blev løsladt lørdag aften.

Det var angiveligt syriske regeringsstyrker fra byen Qamishli, der pågreb svenskeren, da han tog billeder i nærheden af en syrisk kontrolpost.

Siden holdt de ham fanget på en politistation i Qamishli sammen med en kurdisk journalist og en tolk.

Frigivelsen kom i stand, efter at en kurdisk militsenhed omringede politistationen og tog et større antal gidsler. Deriblandt en højtstående officer i den syriske hær, som nu også er løsladt.

Irakere flygter i tusindvis fra de islamistiske ekstremister, der hærger i den nordlige del af landet. (Foto: AP) Krig & katastrofer Udsultede irakere flygter til borgerkrigshærgede Syrien

I det første interview efter frigivelsen fortæller journalisten, den 30-årige Joakim Medin, om sit oplevelse.

- Jeg har siddet i en nedslidt enecelle i en uge. Der var intet lys, rummet var beskidt og koldt, siger han til den svenske avis Expressen.

Han blev udspurgt om sit forhold til Tyrkiet, til kurdere og til Israel, men han blev ikke udsat for fysisk vold, oplyser han.

Den kurdiske forfatter Kurdo Baksi siger til svensk tv, at Joakim Medin var gæst hos kurdere, da han under en gåtur sammen med sin kurdiske tolk blev råbt an og anholdt.

Billedet her er fra USAs første angreb på stillinger i Irak. Krig & katastrofer USA fortsætter luftangreb i det nordlige Irak

- Vi har forsøgt at få ham frigivet. Man kan ikke lade sin gæst blive kidnappet. Det var vigtigt for os kurdere, at den her journalist blev sat på fri fod. Ellers havde det sendt signaler om, at kurdiske områder ikke er sikre og ikke kan besøges af journalister, siger Kurdo Baksi.

Joakim Medin, havde arbejdet i området i to uger, da han blev pågrebet.

Man frygtede, at han var taget som gidsel af Islamisk Stat, som kurderne ligger i krig med.

0 kommentarer
Vis kommentarer