Beredskabet er så udfordret af besparelser og nye overenskomster, at Beredskabsstyrelsen mangler hver tredje mand i marken. På fem nationale beredskabscentre søger mindst halvdelen væk ifølge tillidsmænd.
Det oplyser DR Nyheder.
- Vi er Danmarks beredskabsmæssige terrorberedskab, og som det er lige nu, så kan vi ikke levere varen, siger fællestillidsmanden for de ansatte i Beredskabsstyrelsen, Ulrik Mosekjær, til DR Nyheder.
Mandskabet er gået fra døgnvagter til 11-13 timers vagter for at overholde arbejdsmiljøloven. Beredskabsstyrelsen har ellers været undtaget fra reglerne siden 1978.
Danske brandmænd er ikke rustet til et terrorangreb Terror, orkaner og cyberangreb: Her er danskernes største frygt
Det koster så meget mere at holde vagtberedskabet i gang, at man ikke kan løse de samme opgaver.
Beredskabsstyrelsens direktør, Henning Thiesen, er uenig i fællestillidsmandens advarsel om, at de ansatte ikke kan levere varen.
- Jeg skal sige meget klart, at hvis vi bliver tilkaldt, så rykker vi ud. Vi har levet med de her regler i et år nu, og vi har kunnet løse de opgaver, vi har haft. Og det regner jeg også med, at vi kan fremover, siger Henning Thiesen.
Efter sine 40 år i staten kan han ikke erindre et problem, 'der var så umuligt at få hånd om', siger han.
Beredskabet mangler hver tredje medarbejder
Henning Thiesen erkender, at han mangler ansatte og forstår deres frustration. Han vil ikke kommentere, om politikerne bør give Beredskabsstyrelsen flere penge.
Henning Thiesen understreger, at der er sat initiativer i gang, som skal løse problemet hen ad vejen.
Beredskabsstyrelsen skal frem mod næste år spare 50 millioner kroner. Siden 2011 har styrelsen sparet 17 procent. Det er en syvendedel af den centrale styrelses bevilling.
Terror, orkaner og cyberangreb: Her er danskernes største frygt
Fra nytår blev 87 kommunale beredskabscentre omlagt til 24 centre. De kommunale centre skal samtidig spare 175 millioner kroner. Også de fem nationale beredskabscentre er ramt af besparelser og nye vagtordninger.