Tillidsmand i konkursramt busselskab: Ingen busser kører fra i morgen

Skolebørn i Hjørring og Frederikshavn må se langt efter skolebussen onsdag. Det samme må passagerer på 39 regionale ruter i Vendsyssel

I juli 2017 fandt politiet mange fejl og mangler på busser fra selskabet Hjørring Citybus. Video: René Schütze

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Skolebørn på skoler i Hjørring og Frederikshavn kan ikke komme med bussen onsdag og i de kommende dage.

Og det gælder både den bus, som skal hente dem og køre dem til skole, men også den bus, som skal køre dem til svømmeundervisning.

Det fortæller tillidsmand Kaj Leed i busselskabet Hjørring Citybus, som tirsdag blev erklæret konkurs ved Skifteretten i Hjørring.

Ud over skolebusserne vil ingen af selskabets 39 ruter i det nordjyske blive kørt, fortæller han.

Kaj Leed blev tirsdag klokken 15.42 kontaktet af en kurator, som bad ham om at komme til møde hurtigst muligt. På mødet blev Kaj Leed gjort klart, at det nu var hans opgave at kontakte samtlige 110 ansatte for at fortælle dem, at de ville være fritstillet fra tirsdag aften. Nøgler skulle også afleveres når tirsdagens sidste rute var blevet kørt.

Stemning er trykket
Kaj Leed fortæller til Ekstra Bladet, at han har haft kontakt til 70 ansatte indtil videre.

- Jeg har måttet fortælle dem, at de var fritstillet, når deres vagter endte i dag. Stemningen er generelt meget trykket. Mine kolleger har spurgt 'hvad så med i morgen' og 'hvad med vores arbejde'. Der er også nogen, som har sagt 'hvad så med skolebørnene'. Jeg har ikke kunnet give dem andre svar, end at der ikke er nogen busser, der kører i morgen, siger Kaj Leed til Ekstra Bladet.

Formand for 3F Skagerak, Frank Jul Tronborg, fortæller til Ekstra Bladet, at han stiller lokaler til rådighed onsdag, hvor alle ansatte i selskabet er kaldt til møde med kurator for Hjørring Citybus.

Samfund Busselskab konkurs: 100 ansatte risikerer at miste jobbet

Han er generelt fortrøstningsfuld for, at de fleste nok skal finde nyt arbejde som buschauffør.

- Jobbene er der jo. Ruterne eksisterer og skal køres videre på en eller anden måde. Spørgsmålet er, hvem der kommer til at stå for driften, men det er jo ikke sådan, at fordi Hjørring Citybus erklæres konkurs, så skal der ikke længere køres bus på selskabets ruter, siger Frank Jul Tronborg til Ekstra Bladet.

Ansatte venter på et opkald
Kaj Leed fortæller, at det er hans opfattelse, at flere andre busselskaber i det nordjyske nu får mulighed for at byde ind på busdrift på Hjørring Citybus tidligere ruter.

Selv er han blevet ansat et andet sted.

- Det samme er 12 af mine kolleger her til aften. Men resten har ikke hørt noget endnu. De går og venter på et opkald, siger Kaj Leed.

Opkaldet kan meget vel komme fra Nordjyllands Trafikselskab, som har ansvaret for at finde busselskaber til at stå for driften. I alt 39 ruter er efter Ekstra Bladets oplysninger ramt. Der er også et antal turistfart-chauffører, som nu står uden arbejde.

Håber på løsning
Nordjyllands Trafikselskab håber på hurtigt at kunne besætte ruterne med busser fra andre selskaber. Presseansvarlig Gine Petersen fortæller til TV2 Nord, at der arbejdes på højtryk på at finde en løsning.

- Vi håber på det bedste og har en forventning om, at vi har en løsning i løbet af et par dage. Vores førsteprioritet er at få besat skoleruterne, så børnene kan komme i skole og hjem igen, siger Gine Petersen til TV2 Nord.

Passagerer opfordres til at holde øje med Trafikinfo for at finde ud af, om deres busrute er berørt. Sker det, at ruten bliver aflyst, gælder rejsegarantien. Det betyder, at man kan få refunderet regningen, hvis man tager en taxa eller bliver kørt i privat bil.

Ramt af skandale
Direktør i Hjørring Citybus, Henning Christensen, sagde tidligere tirsdag til Nordjyske Medier, at han er ked af situationen. Ifølge direktøren skyldes konkursen dels, at han selv er blevet ramt af et dårligt helbred. Dels er forklaringen, at selskabet har haft svært ved at sikre tilstrækkeligt med indtægter.

Hjørring Citybus var i sommeren 2017 ramt af en skandale, da Nordjyllands Politi klippede pladerne på i alt ni busser og samtidig kaldte 18 andre busser til syn på grund af fejl og mangler.

Fire busser har fået pladerne klippet af politiet indtil nu. Foto /ritzau/Rene Schütze 112 Politiet klipper pladerne: Busser med dårlige bremser kører med børn ved stort sportsstævne

De mange busser med fejl blev opdaget under en kontrol under Dana Cup, som er et stort fodboldstævne i Hjørring. Hjørring Citybus stod for transport mellem fodboldbaner til flere tusinde deltagere.

Ingen løn på torsdag
Kaj Leed fortæller, at det er meningen, at de ansatte skulle have haft løn på torsdag for den seneste 14 dages periode. Han har fået den opfattelse efter samtale med kurator, at der ikke er penge til lønudbetaling, og at Kaj Leed skal omkring Lønmodtagerens Garantifond for at sikre betaling for pinsedagene til de mange ansatte.

Ifølge Kaj Leed er der foreløbig kun fundet aftaler til otte af de i alt 39 ruter. De otte ruter vil efter Kaj Leeds opfattelse blive genoptaget fra sidst på ugen. Kaj Leed vil ikke ud med, hvad det er for nogle ruter, som der er fundet løsning til, ligesom han heller ikke vil fortælle, hvilket busselskab, som overtager driften af de otte ruter.

Vognparken hos Hjørring Citybus tror Kaj Leed ikke, at nogen vil overtage.

- Det har jeg ikke fantasi til at forestille mig. Det er ingen hemmelighed, at vi ansatte også har haft brokket os en del over tilstanden på nogle af busserne. Det er fortalt flere gange, siger Kaj Leed.

33 kommentarer
Vis kommentarer