Tilsyn skrider ind: Lærere får døds-trusler og spark af elever

Flere lærere brød sammen i gråd, da Arbejdstilsynet talte med dem om det psykiske arbejdsmiljø på Blåbjergskolen i Varde Kommune

Arkivfoto, som ikke er optaget til denne artikel. Billedet er alene illustrativt. (Foto: Karsten Bidstrup)
Arkivfoto, som ikke er optaget til denne artikel. Billedet er alene illustrativt. (Foto: Karsten Bidstrup)

Det går åbenbart hårdt for sig mellem elever og lærere på Blåbjergskolen i Varde Kommune.

Her har Arbejdstilsynet nu udstedt påbud efter samtaler med en række frustrerede og ulykkelige lærere, som føler sig udsat for alt fra dødstrusler, slag, spark, ukvemsord og råben.

Arbejdstilsynet har krævet, at skolens ledelse får sikret et bedre arbejds-miljø.

Af rapporten fremgår det blandt andet, at flere lærere var så påvirkede af situationen under samtalen med Arbejdstilsynet, at de brød sammen i gråd.

- Arbejdstilsynets rapport er voldsom læsning. Som skoleleder tager jeg da situationen alvorligt. Men jeg må dog samtidig sige, at jeg ikke helt kan genkende beskrivelsen af det psykiske arbejdsmiljø, siger Morten Møller Jensen til Ekstra Bladet.

Fylder meget hos nogle lærere
Arbejdstilsynet har sat fokus på det psykiske arbejdsmiljø i Folkeskolen og det var i den anledning, at skolen fik besøg af myndighederne.

- Tilsynet har talt med otte medarbejdere, som har fortalt om, hvordan de oplever situationen. Jeg har, siden jeg tiltrådte som skoleleder i marts sidste år, da også været informeret om flere forskellige tilfælde, hvor lærerne har følt sig forulempede af eleverne.

- Jeg vil ikke komme med konkrete eksempler på grund af min tavshedspligt. Men der er ingen tvivl om, at forholdene fylder meget hos nogle af lærerne. Andre lærere har til gengæld svært ved at genkende beskrivelserne i rapporten. Det viser, at vi opfatter tingene forskelligt, fastslår Morten Møller Jensen.

Slået og sparket
- Hvad dækker begrebet 'dødstrusler' over?

- Det ved jeg faktisk ikke. Det er en af de ting, som ikke har været på mit bord før nu.

- Og den fysiske vold?

- Der er eksempler på, at elever har slået og sparket læreren. Det er blandt andet sket, når læreren har skullet skille to elever, som har været i indbyrdes slagsmål.

Morten Møller Jensen understreger, at han på ingen måde opfatter Blåbjergskolen som en voldelig skole.

- Nogle af vores store børn har da også følt sig trådt på, efter at de har læst den lokale avis' omtale af rapporten. De er kede af at blive kaldt voldelige.

Skolelederen oplyser, at skolen nu får besøg af en særligt uddannet psykolog, som hjælper lærerne med at skabe en bedre ledelse af klassen. Samtidig har skolen fået bevilget en særlig forebyggelses-pakke 'Skole uden vold og trusler' af Forebyggelsesfonden.

Arbejdstilsynet har i øvrigt udstedt en lang række lignende påbud i andre skolen landet over.

184 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere