Tinas indsamlings-triumf: Hestevognen gav flere tusinde

Tina Noregren fra Bogø fik nyt knæ for 10 dage siden og troede derfor, at hun måtte droppe at samle ind for Dansk Røde Kors, men så...

Et nyt knæ var ikke en hindring for Tina Noregren fra Bogø. Hun fik hjælp af døtrene til at samle penge ind fra hestevognen. (Privatfoto)
Et nyt knæ var ikke en hindring for Tina Noregren fra Bogø. Hun fik hjælp af døtrene til at samle penge ind fra hestevognen. (Privatfoto)

Det kan betale sig at køre landevejene tynde for Dansk Røde Kors i hestevogn.

Det fortæller 37-årige Tina Noregren fra Bogø til Ekstra Bladet, efter at hun søndag brugte næsten fem timer med tøjler i hænderne og med sine to døtre, Laura, 6, og Freja, 15, til at tage sig af det praktiske med at løbe hen og banke på døre.

Kun et enkelt sted på øen mellem Sjælland og Falster valgte en ældre herre at lukke døren, og ellers var der lutter positive bemærkninger, gulerødder og æbler til hestene Sika og Maya og ellers flere tusinde kroner som bidrag til den landsdækkende indsamling til fordel for nødlidende rundt omkring i verden.

- Den lokale koordinator mente, at vi skulle tage de yderste områder af Bogø, da jeg foreslog at samle ind fra hestevognen, og uanset hvor vi kom ind ad småveje over marker til gårde, så oplevede vi kæmpe opbakning. Et enkelt sted blev døren smækket i hovedet på os, men ellers synes de, det var spændende. Hvis der var børn kom de ud og klappede hestene, og jeg er sikker på, at de tvivlere, der måske ellers ville have været, alligevel oppede sig. Det kunne betale sig at komme i hestevogn, forklarer Tina Noregren om succesen.

Der er langt mellem ejendommene på Bogø. Men det hjælper med hurtige børn. (Privatfoto)
Der er langt mellem ejendommene på Bogø. Men det hjælper med hurtige børn. (Privatfoto)
 

Mere end 10 kroner pr. øbo
Der bor alene 866 mennesker på Bogø ifølge tal fra Danmarks Statistik. Alligevel lykkedes det Tina og kollegerne at samle mere end 10 kroner pr. borger sammen. Ialt blev der puttet 9.688 kroner i indsamlingsbøssen på Bogø. Og Laura oplevede et enkelt sted, at en 1000-kroneseddel med møje og besvær blev klemt gennem den lille sprække.

Undervejs gjorde Tina Noregren også holdt ved en café og et mosteri. Ved caféen var der masser af børn, som blev kørt en tur for et symbolsk beløb til Røde Kors, og på mosteriet fik hestene så mange æbler, som de ville æde.

Det var imidlertid også ufrivillige omstændigheder, der gjorde, at Tina Noregren i det hele taget valgte at tilbyde, at hun kunne tage to heste fra det ridecenter, hun underviser på, og spænde to heste for under indsamlingen. Hun har nemlig for 10 dage siden fået nyt knæ.

- Så det var umuligt for mig at gå, som jeg plejer at gøre, forklarer Tina Noregren.

Vigtigt at gøre noget
Indsamlingen gik så godt, så hun nu overvejer at gøre hestevogns-indsamlingen permanent hvert år.

- Men min vigtigste motivation er at vise mine børn og andre unge, at man kan gøre en forskel. Det er svært i en hverdag, hvor man er klar over, at man ikke kan redde hele verden. Men vi kan gøre noget, siger Tina Noregren.

Generelt gik det fint for Røde Kors på landsplan under indsamlingen. Der var 8.000 flere frivillige, som hjalp til med at stemme dørklokker. Og det samlede beløb, der blev puttet i bøsserne, løb op i 25,5 millioner kroner. Det er den mest indbringende indsamling nogensinde for hjælpeorganisationen.

Generalsekretær Anders Ladekarl er ikke i tvivl om, at den seneste tids hede debat om forhold for flygtninge har været med til at skabe det ekstra gode resultat.

1 af 2 Også nogle af døtrenes veninder kørte med på en del af turen. (Privatfoto)
2 af 2 Et nyt knæ var ikke en hindring for Tina Noregren fra Bogø. Hun fik hjælp af døtrene til at samle penge ind fra hestevognen. (Privatfoto)