Tis og lort hober sig op på Mount Everest

Afføringen bliver efterladt i sneen af bjergbestigere

Tis og lort hober sig op på Mount Everest fordi bjergbestigere begraver deres afføring i sneen i stedet for at tage den med sig på turen ned.

Afføringen forurener verdens højeste bjerg og er blevet en sundhedsfare for dem, der bestiger det. Problemet er blevet så stort, at de nepalesiske myndigheder nu er begyndt at kræve, at bjergbestigerne tager deres efterladenskaber med sig.

Bjergbestigerne sætter normalt en lejr op mellem base camp i 5.300 meters højde og bjergets top i 8.848 meters højde for at vænne sig til luften. De har telte og noget simpelt udstyr, men ingen toiletter, forklarer Ang Tshering fra Nepals bjergbestigerforening til Time Magazine.

- Bjergbestigerne graver normalt huller i sneen til at bruge som toilet og efterlader så deres afføring, siger han.

Afføringen har hobet sig op i årevis omkring de fire lejre.

Samfund Dansker vil nå toppen af verdens 14 højeste bjerge

Nye affaldsregler svære at håndhæve
I 2013 indførte Nepals turistmyndigheder nye regler, som kræver, at alle bjergbestigere på et hold tager godt 8 kg affald med ned til base camp. Det er den mængde, som myndighederne vurderer, hver bjergbestiger efterlader.

Bjergbestigningshold, som ikke følger reglerne, mister de knap 27.000 kr., som de giver i depositum. Reglen har dog været svær at håndhæve.

Nu er reglerne blevet opdateret, så hver enkelt bjergbestiger, ikke kun grupper, skal indsamle og smide deres affald væk i base camp, skriver magasinet Circa

Bjergbestigerne bliver opfordret til at tage specielle rejseaffaldsposer med og smide affaldet i skraldespanden i base camp, hvor der er toiletskure og afføringen bliver opbevaret i tønder, til den transporteres væk.

Mere end 700 bjergbestigere tager hvert år turen op ad bjerget i de to måneder, hvor det er muligt at bestige det. Sæsonen startede i denne uge og fortsætter til udgangen af maj.

Jeppe Stoltz var et idol for mange. Foto: Jyllands Posten Samfund Da Everest tog Jeppe: Vores idol

Sidste år måtte al bjergbestigning aflyses, efter at 16 lokale guides blev dræbt i en lavine i april.

Krimi Bjergguider på Everest dropper klatresæson efter lavine

21 kommentarer
Vis kommentarer