Annonce:
Annonce:

TJEK DIG SELV: Lider du af Cecilie Hothers tabu-sygdom?

20 procent af kvinder i den fødedygtige alder lider af tabu-sygdommen PCO, som blandt andet giver forøget skægvækst 

Her ses Tv-vært Cecilie Hother sammen med sin kæreste. Foto: POLFOTO
Her ses Tv-vært Cecilie Hother sammen med sin kæreste. Foto: POLFOTO
Annonce:
Følg Samfund

Mandag fortalte Tv-vært Cecilie Hother til ALT for Damerne, at hun lider af sygdommen PCO. Men hun er ikke alene. Faktisk lider 20 procent af alle kvinder af den uhelbredelige sygdom, som blandt andet forårsager øget skægvækst, overvægt og hårtab. 

Om PCO
Forkortelsen PCO står for Poly Cystiske Ovarie, og det er en sygdom som rammer kvinder i den fødedygtige alder. Når først man får konstateret sygdommen, forsvinder den ikke igen. Det er noget man må leve med.

- Når man lider af PCO har man en forøgelse af det mandlige kønshormon. Det betyder at kvinderne blandt andet lider af skægvækst, hårtab, overvægt og nogle har svært ved at blive gravide, siger formand for PCO Foreningen, Helena Riis.

Helena Riis fortæller desuden, at det stadig er meget få læger, der ved nok om sygdommen.

Cecilie Hother flov over sin tabusygdom

Annonce:

Tjek dig selv
På grund af den manglende viden om sygdommen, er der mange kvinder, der står alene med sygdommen. Derfor holder PCO Foreningen blandt andet Åbent Hus og foredrag for kvinder, der har brug for at vide mere om sygdommen. Men der er også en række ting, du selv kan tjekke, for at finde ud af, om du lider af den tabu-belagte sygdom.

- Hvis man tager p-piller, kan det udskyde nogle af sygdommens symptomer, og på den måde kan man have sygdommen uden at vide det. Men ellers er der en række ting, man kan tjekke sig selv for, og hvis man lider af tre ting eller flere, så bør man opsøge en læge, siger Helena Riis.

Tjek dig selv for PCO. Døjer du med en eller flere af følgende?

- Udeblevet menstruation

- Skægvækst

- Træthed

- Øget kropsbehåring

- Uren hud

- Overvægt

- Trang til søde sager

- Hårtab

Afhjælp symptomerne
Når man lider af PCO, har man en eller flere af ovenstående symptomer. Men selvom man må leve med sin sygdom resten af livet, er der alligevel nogle ting, man kan gøre.

- Man kan ikke helbrede sygdommen, men man kan holde den i skak. For eksempel kan man klare meget med den rigtige kost og motion.  Desuden kan nogle blive behandlet med Metformin, hvis man kan tåle det, siger Marianne Bagge, kassér ved PCO Foreningen.

Annonce:

Sygdommen kan desuden forårsage for mange blærer på æggestokken, hvilket betyder, at æggene ikke bliver til æg, men bliver siddende i æggestokkene. Derfor har nogle kvinder med PCO svært ved at blive gravide.

Tabubelagt sygdom
Flere af sygdommens symptomer afviger fra det billede vi i samfundet har af en kvinde. Derfor lider mange af kvinderne med PCO af lavt selværd. Det er et problem, som Helena Riis med PCO Foreningen forsøger at komme til livs:

- Mange piger kommer herind, og ved ikke, at de lider af en sygdom. De tror bare, at de er forkerte, og det påvirker deres selvværd negativt, siger hun.

Det store tabu, der er forbundet med PCO, gør det svært for pigerne at tale med hinanden om det. Og det er netop tabuet man må bryde, hvis sygdommen skal blive bredere accepteret, mener Marianne Bagge:

-   Udover de fysiske symptomer på sygdommen, foregår der også en del psykisk hos kvinderne. Mange kommer ikke ud, men ligger inde for at undgå at blive set, siger hun.

For mere info om sygdommen klik her.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Ekstra Bladet vil opfordre Jakob Ellemann til at holde sine løfter

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: