TJEK DIG SELV: Sådan undgår du de farlige flåter

Det varme vejr indbyder til hyggelige ture i skoven. Men faren lurer på hvert et græsstrå

TJEK DIG SELV: Sådan undgår du de farlige flåter

FLÅTER CLASSIC: Janis Bigler fra Københavns Naturskole forklarer, hvor du skal tage dig i agt for de små kryb, og hvor på din krop, de allerhelst vil æde sig ind i huden. (Indslag: Line Jensen)

Har du oplevet alvorlig sygdom efter at være blevet bidt af en flåt? Så vil vi gerne høre fra dig. Send en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

At intet er så godt, at det ikke er skidt for noget, er så tyndslidt en kliché, at man dårligt behøver blive mindet om det.

Men det overbrugte udtryk er også på flere måder gældende, når det kommer til høj sol og dejlig sommervarme.

Og selv hvis man holder sig fra stranden og dens risiko for solbrændinger og understrøm og i stedet tager i skoven, har Moder Natur også her sørget for, at det ikke er uden risici at være menneske uden for hjemmets fire vægge.

Danmarks måske farligste dyr, skovflåten, står nemlig klar på lur for at sætte tænderne i uopmærksomme voksne og børn.

I efteråret kom det frem, at flere danskere end først antaget er blevet alvorligt syge efter at have været i nærkontakt med flåter, og onsdag kom Statens Serum Institut med nyheden om, at man i Danmark også risikerer at blive inficeret med rickettsia efter et møde med en flåt.

Seruminstituttet advarer: Flåter kan give ny farlig sygdom

TJEK DIG SELV: Sådan undgår du de farlige flåter

Sådan påvirkede det Thomas Hagerup, da han blev syg efter at være blevet bidt sidste sommer. (Indslag: Mille S. Christiansen)

Alvorlig virus fra flåter er mere udbredt end hidtil troet

Efter en tur i skoven bør man derfor tjekke sig selv og sine nærmeste grundigt for de små mider.

- Man siger, at hvis man får fjernet flåten inden for 24 timer, så er der meget ringe risiko for, at den har overført borrelia-bakterier til dig, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder ved Naturstyrelsen, til Ekstra Bladet.

Han understreger derfor, at det altid er vigtigt at se efter de små kryb.

- Jeg har et lille hus i Sverige, hvor jeg har alle mine unger med hver sommer. Og der er det simpelthen en fast tradition, når man har børstet tænder, at man tager en snurretur i noget godt lys fra en lampe, hvor man lige ser, om man har fået nogle nye pletter på kroppen. For så får man pillet dem af med det samme, siger han.

Elsker fugt og tynd hud
Det er nemlig ikke altid, man får øje på flåterne med det blotte øje, når man bare skimmer ned ad sig selv.

- Flåter vil helst sidde et sted, hvor der er forholdsvis tynd hud, god blodgennemstrømning og en lille smule fugtigt. Så det er typisk i det, man kalder kropshuler, såsom knæhaser og armhuler.

- Så det er sådan nogle steder, man skal kigge godt, for det er også sådan nogle steder, man ikke lige set. Altså på bagsiden af låret og oppe i lysken, forklarer Jes Aagaard.

Selvom armhuler og skridtet måske ikke lige er blottet, når man går rundt i skoven, skal man ikke vide sig sikker på, at flåterne ikke får sat sig der.

- De flytter sig forholdsvis meget på kroppen, indtil de finder et sted, hvor det er rart at være, eller hvor det er nemt at stikke snablen ind, siger han.

Han har derfor et råd, han plejer at give til folk, der skal begive sig ud i skoven.

- Jeg plejer at kalde det tysklærertricket, hvor man tager strømperne uden på bukserne, så de ikke kan kravle op ad benet på en, siger han.

Pas på: Nu indtager skovflåter de danske haver

Sidder klar i græsset
Hvis man ikke har tænkt sig at pakke sig selv eller sine børn helt ind, fordi man skal en tur i skoven, kan man tage sine forholdsregler på anden vis ved at holde sig på stierne.

- Problemet er, at når vi kommer i skoven, så er det om sommeren, når det er varmt, og så vi er typisk meget let påklædte. Så man skal undgå det høje græs, som er der, hvor flåterne sidder, forklarer han.

Den pointe fik naturvejlederen selv understreget for få dage siden.

- Forleden gik jeg for sjov og kiggede på græsstråene langs en skovvej. Og der kunne jeg simpelthen se, at hver gang der var et græsstrå, der stak en lille smule højere op, sad der en masse flåter. På et af stråene talte jeg 14 flåter, som bare sad og ventede på at springe på et eller andet, siger han.

De nærmest usynlige flåter kan være enormt farlige. (Arkivfoto: POLFOTO)
De nærmest usynlige flåter kan være enormt farlige. (Arkivfoto: POLFOTO)
 

Derfor er de farlige
Og hvorfor er flåterne så farlige? Det skyldes den potentielt livsfarlige virus borrelia, som flåterne holder på. Den får flåterne typisk, når de skal gå fra larve til lymfestadie, hvor de ofte suger blod fra mus.

- Nogle mus har borrelia-bakterien naturligt i kroppen, så når flåten får et blodmåltid fra musen, kan den optage bakterien. Den fungerer faktisk som en parasit, hvor bakterien ligger i dvale inde i flåten, forklarer Jes Aagaard.

- Flåten laver et lille hulrum i underhuden, hvor blodet løber til. For at blodet ikke skal størkne, fylder den nogle antikoagulanter til kroppen, og i den proces overfører den de bakterier, den har i kroppen. Og det tager et sted mellem 24 og 48 timer fra flåten har sat sig, til den har eksekveret systemet og gylpet antikoagulanter op, siger han.

Netop derfor er det vigtigt at fjerne flåter inden de 24 timer for at undgå Borreliose, som i sidste ende kan udvikle sig til den alvorlige nervesygdom neuroborreliose, ligesom rickettsia-bakterierne også først bliver overført efter 24 timer.

TJEK DIG SELV: Sådan undgår du de farlige flåter

Sådan fjerner du nemt flåten med en vatpind.

Sådan fjerner du en flåt på få sekunder