Annonce:
Annonce:

Tjener millioner på ’problematisk’ dobbeltrolle

Den tidligere direktør i landets største kommercielle pensionsselskab har tjent 3,1 mio. kr. i honorarer, efter kundernes penge blev investeret i skandalebank. Ekspert kalder det problematisk

Henrik Heideby, mens han var øverste direktør i PFA. Foto: MIK ESKESTAD/Polfoto
Henrik Heideby, mens han var øverste direktør i PFA. Foto: MIK ESKESTAD/Polfoto
Annonce:
Følg Samfund

Den tidligere topchef i pensionskassen PFA Henrik Heideby har personligt tjent millioner af kroner i skandalebanken FIH Erhvervsbank, som PFA har investeret i.

Sammen med et konsortium bestående af pensionskassen ATP, svenske Folksam samt pengemændene Christian Dyvig og Fritz Schur investerede PFA i 2011 i banken, der var nødlidende efter finanskrisen.

Ny bog: FIH-direktør påvirkede bankpakkes udformning

Efter konsortiet havde skudt penge i banken, gik staten ind og overtog ejendomskunder, der havde lån for 17 milliarder kroner. Og siden har banken reelt været under afvikling. I år afleverede FIH dets banklicens, og mens staten har påtaget sig en betydelig risiko, kan konsortiet nu se frem til at skulle dele en gevinst på fire milliarder kroner.

Men selv om det er pensionskunderne i PFA, som pengene ender hos, er Henrik Heideby også selv blevet forgyldt.

Fritz Schur forgyldes af skandale-bank: 'Jeg er uhyre velhavende'

Annonce:

Hvert år har han nemlig modtaget mellem 600.000 og 700.000 kroner for næstformandsposten i FIH. PFA oplyser, at Henrik Heideby med pensionsbestyrelsens velsignelse har stoppet pengene i egen lomme. Dermed har han personligt tjent 3,1 mio. kr. på fem år. Indtjeningen kommer oven i den faste PFA-hyre, der har ligget på mellem fem og 7,6 millioner årligt.

Men her stopper dobbeltrollen ikke. 

Gennem selskabet Cruise I investerede pengemændene Christian Dyvig og Fritz Schur millioner i FIH. Christian Dyvigs investering skete gennem selskabet C.P. Dyvig og Co. A/S, hvor Fritz Schur er bestyrelsesformand. Men C.P. Dyvig-bestyrelsen talte også Henrik Heideby indtil midten af 2015, og det får Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, op af stolen.

– Ud fra et etisk synspunkt synes jeg, at det begynder at blive lidt problematisk. 

– Der er interessesammenfald. Når du sidder i bestyrelsen, skal du gøre det bedste for forretningen FIH. Så kan du være indsat af PFA, fordi de har investeret i det, men når du samtidig har interesse i et selskab, repræsenterer du pludselig to parter, og ingen mand kan tjene to herrer, siger Anders Drejer.

Annonce:

Professoren forstår ikke, hvor PFA ikke indsatte en anden end topchefen i FIH-bestyrelsen, ligesom han kalder det problematisk, at pensionskunderne ikke ved, hvilke interesser der varetages:

Ny bog: Fritz Schur million-forgyldes af fiasko-bank

– Det er ikke uproblematisk for pensionskunden. Hvis jeg var kunde i PFA, hvilket jeg ikke er, ville jeg sige, hvad er det for noget rod. Hele sagen stinker. De har investeret i et eller andet, som er et fallitbo, men de får alligevel masser af penge. Det er ikke godt på den moralske bundlinje, siger Anders Drejer.

Henrik Heideby stoppede i PFA ved udgangen af 2014. Med sig fik han et gyldent håndtryk på 14 millioner kroner.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Heideby såvel pr. telefon og sms som gennem PFA.

***

PFA-formand: Vi har lavet en ny ordning

Mens tavsheden fra de involverede i FIH-skandalen har været larmende, skulle man tro, at tidligere menig bestyrelsesmedlem og nuværende bestyrelsesformand i PFA Torben Dalby Larsen har ladet sig inspirere af Ekstra Bladets slogan - tør hvor andre tier; i hvert fald stiller han modsat sine kolleger beredvilligt op til interview.

Annonce:

– Kan PFA garantere, at det også er kundernes interesse, som Henrik Heideby varetager, når han selv sidder og tjener penge på PFA’s investeringer?

– Med den nye direktion, som Allan Polack leder, og som er tiltrådt før min tid; der er det aftalt, at på poster, hvor man repræsenterer PFA’s investeringer, tilfalder et eventuelt honorar fremadrettet PFA. 

– Hvorfor har I ændret det?

– Det er, fordi vi er i en anden tid, end vi har været. Punktum.

– Vil det sige, at den måde, som man har gjort tingene på, inden du blev formand,  ikke er i flugt med i nutiden?

– Der er jo mere fokus på god governance (selskabsledelse, red.) i dag, end der har været for årtier tilbage. Og den form, som vi har valgt nu, og som er indført, før jeg blev formand; det, mener vi, er i overensstemmelse med god governance i dag.

– Hvad tænker du om de beslutninger, som har ligget forud for din tid som bestyrelsesformand, og som påvirker PFA negativt nu?

– Jeg har ikke nogen kommentarer til det.

– Som menigt medlem har du været med til at sige god for disse ordninger, som kritiseres ...

– Det ansvar løber jeg ikke fra. Jeg kan bare sige, at vi har lavet en ny ordning.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
En bonus på 300 mio. kr. for at handle el - virkelig!?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: