Tjener på dagpenge: Mit rådighedsbeløb er 1500 kroner

Frank Kronbos økonomi lider, efter han måtte sige sit provisionslønnede tjenerjob op

Aalborgenserens rådighedsbeløb er svundet ind til småpenge, efter han er røget på dagpenge. Foto: Privat
Aalborgenserens rådighedsbeløb er svundet ind til småpenge, efter han er røget på dagpenge. Foto: Privat

Regeringens redningskrans til de mange virksomheder, der lider under dens vidtgående tiltag i forsøget på at stoppe coronasmitten, når ikke ud til den 32-årige tjener Frank Kronbo.

Han er arbejdsløs og på dagpenge, efter han så sig nødsaget til at sige sit provisionslønnede job på Glostrup Park Hotel op, da det sjællandske hotels restaurant mistede sine kunder og dermed grundlaget for at betale Frank Kronbos løn.

- Jeg er personligt ruineret.

- Jeg vender løbende situationen med min familie og med mine nære venner, og vi snakker om, at hvis ikke der kommer en løsning, kan det være, jeg må skifte spor og tage en anden uddannelse.

- Det er ikke en langtidsholdbar situation at gå hjemme, det er nu jeg er stor og stærk og kan bidrage til samfundet. Jeg er i højdepunktet i min arbejdskraft, det er nu, jeg skal have noget ud af det, siger han.

Fyret og sendt hjem i hobetal

14.812 danskere ifølge Beskæftigelsesministeriet har meldt sig ledige mandag, tirsdag og onsdag i denne uge, efter de har mistet deres job.

Under normale omstændigheder ville omkring 4000 melde sig ledige i løbet af disse dage.‬

Ligeledes er tusindvis af danskere bliver sendt hjem fra deres arbejdspladser.

Det står klart efter Dansk Industri og Centralorganisationen af industriansatte torsdag blev enige om en aftale, der betyder at op til 230.000 ansatte i produktionsvirksomheder kan sendes hjem med 90% lønkompensation fra staten.

På forhånd har en række andre virksomheder allerede meldt ud, at de sender store dele af arbejdsstyrken hjem som følge af coronaepidemien.

Københavns Lufthavn vil i løbet af de kommende uger sende 1500 ud af lufthavnens 2600 ansatte hjem.

SAS oplyste 16. marts, at flyselskabet vil sende 4000 af sine i alt 4200 danske ansatte hjem i samme kor har hotelgiganten Scandic Hotels og Aalborg Lufthavn meldt sig.

Scandic Hotels har endnu ikke sat præcis tal på antallet af hjemsendelser men meddeler, at der er tale om flere hundrede.

Det samme et tilfældet i Aalborg Lufthavn, der vil sende 250 ud af lufthavnens godt 300 medarbejdere hjem.

Frank Kronbo er fraskilt far og har sine børn to dage om ugen.

Efter han er røget på dagpenge, er hans rådighedsbeløb svundet ind til 1500 kroner, når de faste udgifter er betalt.

- Jeg er alene, men har to børn, som jeg selvfølgelig betaler børnepenge til, og som jeg har to dage om ugen.

- De skal have god mad, og man vil gerne have nogle oplevelser med dem, så jeg har talt med min bankmand, som har været søde, og de har foretaget en udskydelse på mit banklån, siger Frank Kronbo.

Wammen: Vi lytter til råd

Finansminister Nicolai Wammen sagde onsdag som et svar på Ekstra Bladets spørgsmål på et pressemøde, at der kommer flere initiativer, der skal sikre økonomien for fyrede danskere.

- I siger selv, at der vil ske fyringer, selvom I nu kommer med en række tiltag. Har regeringen noget på vej i forhold til familier, som ikke kan få det til at hænge sammen på dagpenge eller kontanthjælp? Hvad skal hjælpe familiernes økonomi?

- Vi er dybt optaget af at holde hånden under familiernes økonomi, og der er heldigvis den danske model med dagpengesystemet og andet, som kan træde i kraft, hvis nu folk mister deres arbejde. Det vi bruger rigtig mange kræfter på lige nu, det er at undgå, at rigtig mange bliver sendt ud i arbejdsløshed.

- I har ikke nogen umiddelbar vurdering af, hvor mange der mister jobbet i den kommende tid. Men I siger selv, at det er en helt ekstraordinær situation, som vi står i, og du henviser til noget, dagpengesystemet, som ikke er ekstraordinært. Har I tænkt jer at gøre noget ekstraordinært for dem, som mister deres job?

- Det er ikke for nuværende muligt at sige, hvor mange virksomheder, der ikke klarer sig igennem, eller hvor mange der desværre kommer til at få en fyreseddel. Men det jeg med sikkerhed kan sige, det er, at hvis vi ikke tog alle de skridt, som vi gør med hjælpepakken, så vil risikoen være, at det tal blev meget højt.

- Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at holde det nede, og vi lytter også til råd i forhold til andre ting, som vi kan gøre. Det her bliver ikke det sidste initiativ, som regeringen kommer til at tag i forhold til at holde hånden under lønmodtagere og vores virksomheder. Vi følger det meget tæt, og vi kommer også i de kommende dage og uger til at se nye initiativer, siger Nicolai Wammen.

Læs flere andre historier om danskere, som har mistet deres job grundet coronavirussen herunder: