Tjente 500 millioner på tortur: Nu sagsøges de af ofrene

Psykologerne James Mitchell og Bruce Jessen er arkitekterne bag CIA's barske forhørsprogram

De amerikanske psykologer Bruce Jessen og James Mitchell. (Foto: Facebook)
De amerikanske psykologer Bruce Jessen og James Mitchell. (Foto: Facebook)

To amerikanske psykologer, der tjente millioner af kroner på at designe CIA's omstridte forhørsprogram, er blevet sagsøgt på vegne af tre tidligere fanger, som hævder, at de blev udsat for tortur i efterretningstjenestens hemmelige fængsler.

Psykologerne James Mitchell og Bruce Jessen var oprindelig ansat til at træne amerikanske soldater, så de kunne modstå hårdhændede forhørsmetoder, hvis de blev taget til fange.

Men efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001 blev deres firma, Mitchell Jessen & Associates, hyret af CIA til at udvikle metoder, der kunne få terrorfanger til at tale.

CIA betalte i alt 81 millioner dollar - over 500 millioner kroner - til Mitchell Jessen & Associates for deres bistand, afslører en senats-rapport, der blev offentliggjort for ti måneder siden.

Men fortiden er ved at indhente James Mitchell og Bruce Jessen.

Tirsdag indgav den amerikanske borgerrettighedsgruppe ACLU et sagsanlæg mod de to psykologer ved en domstol i Seattle.

5 voldsomme metoder:

1: Fanger blev truer med vold og sexovergreb mod familiemedlemmer

2: Khalid Sheik Mohammed blev udsat for simuleret drukning 183 gange

3: Fanger blev tvunget til at stå op, selv om deres fødder var brækkede

4: Fanger blev holdt vågne i op til 180 timer i træk

5: Fangen Gul Rahman døde af kulde i CIAs varetægt

(Kilde: Senate Intelligence Committees Summary Report)

Sagsanlægget er indgivet på vegne af Gul Rahman, Suleiman Abdullah og Mohamed Ahmed Ben Soud, der alle er tidligere CIA-fanger.

Gul Rahman, en afghansk statsborger, døde, mens han var i CIA's varetægt, mens Suleiman Abdullah og Mohamed Ahmed Ben Soud begge overlevede flere år i hemmelige fængsler.

Suleiman Abdullah var fængslet i fem år, inden han blev løsladt, mens Mohamed Ahmed Ben Soud blev holdt fanget i to år, inden CIA overførte ham til Libyen, hvor han blev holdt fængslet til 2011.

Alle tre mænd fremhæves ved navns nævnelse i senats-rapporten som fanger, der blev udsat for det amerikanske forhørsprogram.

CIA, der siden har stoppet det kritiserede program, hævder, at brugen af hårdhændede forhørsmetoder gav vigtige informationer i krigen mod terror.

Barbariske metoder
ACLU-talsmand Steven Watt siger til CNN, at Mitchell og Jessen krænkede menneskerettighederne, da de solgte deres program til CIA.

- Programmet var ulovligt og metoderne barbariske, siger han.

Forhørsprogrammet inkluderede metoder som simuleret drukning, seksuelle ydmygelser samt indtagelse af stresspositioner.

Fanger blev desuden holdt vågne i dagevis eller låst inde i små kasser. Senats-rapporten nævner, at Gul Rahman formentlig døde af kulde, fordi han var tvunget til at sidde nøgen på et koldt cementgulv.

Gul Rahman døde af kulde - næsten nøgen og lænket på et koldt betongulv. (Foto: AP) Plus CIA-fange tryglede om at dø

Suleiman Abdullah, der i dag bor i Tanzania, har kommenteret sine fem år i CIA's varetægt.

- Den forfærdelige tortur, som CIA udsatte mig for, plager mig stadig. Jeg får stadig flashback. Sagsanlægget handler om retfærdighed. Ingen mennesker burde gennemleve det, som disse to mænd stod bag, siger han til ACLU.

Mens Bruce Jessen aldrig offentligt har kommenteret sin medvirken til forhørsprogrammet, har James Mitchell til gengæld forsvaret sit arbejde.

- Jeg foretog mange etiske afvejninger, men er i sidste ende tilfreds med, at mit arbejde har været med til at redde mange amerikanske soldaters liv, har han blandt andet sagt til amerikanske medier.

FAKTA: Det ved vi om kongres-rapporten

Tirsdag ventes det, at en opsigtvækkende rapport om den amerikanske efterretningstjeneste CIA's barske forhørsmetoder bliver offentliggjort. Senatets efterretningsudvalg står bag rapporten, der består af omkring 6200 sider.

Det ventes, at der bliver offentliggjort et resumé på små 500 sider. I resuméet vil der være 20 konklusioner om forhørsmetoderne.

* Rapporten afdækker forhørsmetoderne af omkring 100 terrormistænkte fra 2001 til 2009. Rapporten er skrevet af Demokraternes medlemmer i Senatets efterretningsudvalg fra 2009 til 2013. Republikanernes medlemmer valgte ikke at deltage.

* Rapporten er baseret på mere end seks millioner interne CIA-dokumenter og har kostet mere end 40 millioner dollar.

* Forhørsmetoderne var eksempelvis seksuelle trusler, trusler med boremaskiner, ingen søvn under flere dages forhør og simuleret drukning.

* CIA skal have misinformeret Det Hvide Hus vedrørende torturprogrammets detaljer og succes. Ifølge kilder er en af konklusionerne i rapporten, at de barske metoder ikke har resulteret i én eneste efterretning, der ikke kunne have været opnået uden brug af trusler og hårdhændede afhøringer.

* Tidligere præsident George W. Bush autoriserede efter terrorangrebet på USA 11. september 2001, at efterretningstjenesten CIA og andre grene af forsvaret kan bruge tortur over for fanger, som formodes at sidde inde med oplysninger, der er vigtige for USA's sikkerhed.

* Nuværende præsident Barack Obama forbød som nyindsat præsident i 2009 de fleste af forhørsmetoderne. Han henviste til, at tortur skader USA's omdømme.

Kilder: AFP, Reuters, New York Times

30 kommentarer
Vis kommentarer