Det er i dag præcis 30 år siden, atomulykken i Tjernobyl fandt sted. En fejl under en test fik kraftværket til at nedsmelte og sende radioaktivt affald op i atmosfæren. Ulykkens omfang er kun blevet værre, da de ukrainske myndigheder ikke har taget oprydningsarbejdet på sig.
- Man har valgt ikke at rydde op. Lige nu har man afspærret for beboelse i en radius af 30 kilometer rundt om atomkraftværket. Der er stadig nogle mennesker, som er flyttet tilbage i det område alligevel, og det har myndighederne så valgt at se igennem fingrene med, fortæller Jeppe Søndergaard Pedersen, chef for Nukleart Beredskab i Beredskabsstyrelsen.
Følger tæt
Som ansvarlig for beredskabet i Danmark under en eventuel atomkatastrofe følger Nukleart Beredskab atomkatastrofer som den i Tjernobyl og den i Fukushima i Japan tæt. Ulykkerne gemmer på vigtig information for fremtidigt beredskab – men i mindre grad når myndigheder slet ikke tager oprydningsarbejde på sig.
- De har lavet nogle eksperimenter med oprydning, men specielt nu 30 år efter er det en endnu mere uoverskuelig opgave. Det er endnu mere vanskeligt, fordi den radioaktive forurening er blevet optaget i materialerne i området både i træer, planter og bygninger. Så man kan ikke bare lige vaske det af, forklarer Jeppe Søndergaard Pedersen.
Naturreservat
I stedet er området omkring ulykken blevet erklæret til et naturreservat, hvor man så ikke må nærme sig kernekraftværket. Man er så begyndt at afvikle og skille de tre andre reaktorer ad, det man kalder for ’dekommissionering.’ Men reaktor 4, som brændte og nedsmeltede, skal nu gemmes væk.
- Man vil nu prøve at indkapsle den med en skal, som står til at blive færdigbygget senere i år. Den skal så skubbes ind over værket. For man har ikke nogen anden smart løsning, lige i øjeblikket, forklarer chefen for Nukleart Beredskab.
Nukleart Beredskab har selv været i Tjernobyl for at lave målinger på strålingsfaren. Lige nu er der bygget mure rundt om reaktor 4, som nedsmeltede. Man kan godt stå udenfor den, men inde i det aflagte værk er der stadig livsfarligt at opholde sig.
I naturen omkring ulykken kan man på samme måde pludselig støde på noget atomaffald i vej grøften, som giver store udslag i målingerne. Tjernobyl er stadig et område fyldt med usikkerhed og radioaktive efterladenskaber.
Der skete en fejl under valideringen af din bruger.
Gå til Min profil eller prøv igen senere.