Tjernobyl-mutant er både Blade Runner og bodybuilder

Den 24-årige fitnessfanatiker Tatsiana Khvitsko trodser alle odds, selv om hun, på grund af radioaktiv stråling efter Tjernobyl-ulykken, er født uden ben og med kun fire fingre

Tatsiana Khvitsko får det bedste ud af de mutationer, Tjernobyl-ulykken i 1986 var skyld i. (Video: Barcroft Media)
Følg Samfund

Da Tatsiana Khvitsko fra Hviderusland blev født i nærheden af det eksploderede Tjernobyl-atomkraftværk, muteret uden ben og med kun fire fingre, efterlod hendes forældre hende og overlod hende til personalet på det lokale børnehjem. Den hårde start på livet til trods er hun i dag etableret indenfor bodybuilding, crossfit og løber også halvmarathon.

Nominer din sundhedshelt: Mette giver min multihandicappede datter ro

Senere valgte hendes forældre dog at tage hende tilbage, og det var først som 13-årig, Tatsiana fandt ud af, at hendes adoptivforældre i virkeligheden var hendes biologiske forældre.

- Jeg så et billede af min 'adoptivmor' som 13-årig, og vi så helt ens ud. Så brød hun grædende sammen og fortalte sandheden, fortæller Tatsiana til Barcroft.

Oscar Pistorious er løsladt fra berygtet fængsel

Familien fandt i fællesskab ud af, at Hviderusland ikke var det bedste sted for en pige med Tatsianas handicap, og de fik derfor kontakt til den amerikanske velgørenhedsorganisation Project Restoration, der hjælper østeuropæiske børn til en bedre fremtid.

Derigennem fik Tatsiana sine benproteser og muligheden for at rejse til USA om sommeren.

- Der var en stor forskel på at have proteser i Hviderusland og i Kansas. I Hviderusland måtte jeg ikke gå med nederdele eller kjoler, der viste mine ben, men i Kansas er folk ligeglade, siger hun.

I 2008 flyttede hun permanent til Kansas, startede på universitetet og fik et par specialiserede løbe-proteser - de såkaldte 'Blades'.

- Det øjeblik jeg fik dem på, følte jeg, at jeg var flyvende. Og jeg har bare løbet og løbet lige siden.

Efter kommunale lovbrud: Minister lover opsyn med handicap-lov

Sidenhen har hun deltaget i bodybuilding på konkurrenceplan, løbet halvmarathon og andre løb samt trænet crossfit på højt niveau.

- Jeg føler mig som en 'badass', når jeg løber og træner. Men indimellem savner jeg selvfølgelig at kunne tage høje hæle på, for jeg er faktisk mere piget, end man måske skulle tro, indrømmer Tatsiana.

- Men jeg har bare besluttet mig for, at mit handicap ikke skal ødelægge min livsglæde. Tværtimod ville jeg formentlig aldrig have oplevet alt det, jeg har, hvis jeg intet handicap havde, slutter blade-runneren Tatsiana.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner selvskade for regeringen og Danmark

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind