To-årige Olivia døde af væskemangel på hospital: Politikere i kø for at komme med på nattevagt

Politikere i Region Hovedstaden vil gerne med lægen Morten Schrøder på nattevagt, så de kan se, hvor travlt der er på en børneafdeling

Lægen Morten Schrøder råber politikerne op. Vi bliver hele tiden færre hænder til flere opgaver. Det skal stoppes - for børnene og forældrens sikkerhed, siger han og inviterer politikerne med på nattevagt på afdelingen. Foto: Linda Johansen
Lægen Morten Schrøder råber politikerne op. Vi bliver hele tiden færre hænder til flere opgaver. Det skal stoppes - for børnene og forældrens sikkerhed, siger han og inviterer politikerne med på nattevagt på afdelingen. Foto: Linda Johansen

Politikerne i Region Hovedstaden tager det meget alvorligt, at to-årige Olivia mistede livet på grund af væskemangel på Hvidovre Hospital i foråret.

De ansvarlige politikere står nu i kø for at komme med på nattevagt, efter lægen Morten Schrøder opfordrede dem i Ekstra Bladet mandag til at forlade skrivebordet og komme med ind på børneafdelingen på Rigshospitalet.

Ekstra Bladet har været i kontakt med seks medlemmer af sundhedsudvalget, hvoraf de fleste med glæde tager imod udfordringen.

Regionrådsformanden meldte allerede ud til Ekstra Bladet tirsdag, at hun var klar.

Med på nattevagt

Ekstra Bladet har spurgt seks medlemmer af sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, om de på lægen Morten Schrøders opfordring vil komme med ham på en nattevagt på børneafdelingen på Rigshospitalet.

Christoffer Buster Reinhardt (K):
- Det er jeg åben overfor. Jeg læste det godt i Ekstra Bladet og tænkte, at det kunne godt være, jeg skulle gøre det. Det er jeg meget åben overfor, og det vil jeg gerne.

Christine Dal (V):
- Jeg håber, jeg får lejlighed til det. Nu har jeg selv nattevagter, da jeg arbejder som sygeplejerske, hvor jeg går alene med 15 patienter. Så jeg ved godt, hvor pressede vi er ude i virkeligheden. Men jeg vil rigtig gerne med ham, og jeg kan jo give en hjælpende hånd.

Karin Friis Bach (RV):
'Jeg ved ikke, om det er nødvendigt at komme med ud på en nattevagt, men vil da ikke afvise det.'

Finn Rudaizky (DF):
- Det kunne være, man netop fik øjnene op for, at der måske mangler nogle varme hænder og noget personale. Så hvis det kan være en øjenåbner, kan det være fint.

Karoline Vind (SF):
- Helt enormt gerne. Jeg vil altid gerne ud og møde vores sundhedsfaglige personale. Det er der, man lærer, hvordan det faktisk foregår, for ellers får vi det bare beskrevet i notater.

Annie Hagel (EL):
- Det vil jeg absolut gerne. Det er godt for os at komme ud og se, hvordan virkeligheden er. Jeg har været på en børneafdeling før, men ikke under en nattevagt.

Der vil altid ske fejl
Christoffer Buster Reinhardt (K), formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, kan ikke kommentere på Olivias sag.

Men han tager emnet alvorligt og mener, det er vigtigt, at der bliver sørget for, at lignende sager ikke sker igen.

- Det er vigtigt, at medarbejdere som Morten Schrøder råber højt. Så tager vi selvfølgelig en diskussion først og fremmest på hospitalerne, men også på politisk niveau. Vi har også lige givet flere penge til akutafdelingerne for netop af løfte dem, så patienterne mødes af så mange kompetencer som muligt, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet:

Olivia blev kun to år gammel. Hun døde af tørst på grund af en række fejl på Hvidovre Hospital. Privatfoto
Olivia blev kun to år gammel. Hun døde af tørst på grund af en række fejl på Hvidovre Hospital. Privatfoto
 

- Er niveauet løftet nok, til at lignende ikke vil ske igen?

- Det kan jeg ikke love. Jeg håber ikke, det sker, og jeg håber, vi kan forebygge det, men der vil altid ske fejl på hospitalerne. Men vi skal give de betingelser, så vi undgår færrest mulige fejl, siger formanden for sundhedsudvalget.

- Vi kan ikke bringe Olivia tilbage, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at noget lignende ikke sker igen, siger ledende overlæge på Hvidovre Hospitals børneafdelin Klaus Børch og ledende oversygeplejerske Mette Foghmar. Foto. Olivia Loftlund Vagthund Læge på børneafdelingen: Undskyld!

Hel gal prioritering
Der hersker ingen tvivl i regionsrådet om, at det er en tragisk sag, og at en del af ansvaret også ligger på regionens politikeres skuldre.

Christine Dal (V), medlem af sundhedsudvalget, arbejder selv på Hvidovre Hospital. Da hun læste om sagen, blev hun enormt berørt, da det kom meget tæt på:

Se også: Læge advarer: Nedskæringer kan koste endnu et barn livet

- Den måde, vi prioriterer midlerne på i Region Hovedstaden, er helt gal. Min klare løsning er, at vi omprioriterer nogle af de penge, vi bruger på administration.

For Finn Rudaizky (DF), medlem af sundhedsudvalget, er det også tydeligt, at der skal laves forbedringer, og at der skal følges op på sagen.

- Det er ikke kun et spørgsmål om penge. Men det er i meget høj grad et spørgsmål om, at der mangler varme hænder. Det er også et spørgsmål om den måde, det bliver organiseret ude på hospitalerne, siger han.

Alarmklokkerne blinker
Politikerne anerkender, at de har en del af ansvaret. Men Karoline Vind (SF), der har været medlem af sundhedsudvalget i et år, peger også en finger mod politikerne på Christiansborg.

- Der er nogle politikere før mig, der ikke har været deres ansvar voksent. Ikke særligt i regionen, men på Christiansborg, hvor man ikke har taget faresignalerne seriøst. Alarmklokkerne har blinket i mange år, men der er ikke nogen, der har ville gøre noget reelt ved problemerne.

- Det skriger på mere personale. Både på børneafdelingerne, som er enormt pressede, men også på andre afdelinger i regionen. Der er nærmest blevet skåret helt ind i knoglen, siger hun.

69 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere