To badass-kvinder skriver historie i USA

... og består US Army Ranger School. Men de kan ikke få arbejde som soldater, fordi hæren ikke tillader kvinder

En af kvinderne på Ranger-skolen i starten af den 61 dage lange uddannelse. 
(Foto: AP)
En af kvinderne på Ranger-skolen i starten af den 61 dage lange uddannelse. (Foto: AP)

NEW YORK, USA (Ekstra Bladet): To kvinder skriver i disse dage historie i USA. Det sker, når de sammen med deres mandlige kolleger som rekrutter på lørdag dimitterer fra og dermed springer ud som vaskeægte elitesoldater fra US Army Ranger School.

Det er nemlig første gang nogensinde i USA's historie, at to kvinder består den benhårde 61 dage lange uddannelse. For det har aldrig tidligere været tilladt for kvinder at forsøge sig i kampenheden.

Tidligere kamppilot: Det er historisk
- De skriver historie. Det er første gang nogensinde, at en kvinde består den uddannelse, og de har kæmpet fuldstændig på lige fod med deres mandlige kolleger. De har knoklet meget hårdt og gennemført mod alle odds, og jeg er meget stolt af dem, lyder reaktionen fra Amber Smith til Ekstra Bladet.

Som tidligere Kiowa Warrior Helicopter-pilot i hæren og udsendt i både Irak og Afghanistan, var hun selv en af blot meget få kvinder i den mandsdominerede verden. Faktisk var der kun to af hendes slags i truppen på 40.

- Kvinder vil oftest altid have et problem med deres fysik i forhold til mænd og på den måde skal kvinder kæmpe hårdere for det. Men mange af de job, som hæren tilbyder handler lige så meget om mental styrke. I mit job som helikopterpilot skulle jeg hele tiden tage hurtige beslutninger, benytte mine lederevner og udnytte min mentale styrke. Hvis jeg så skulle have reddet en af mine kolleger ud af helikopter efter et styrt, kan det være jeg ville have haft et problem, ja, forklarer Amber Smith, der sluttede sin militærkarriere i 2010.

Kun to ud af fem gennemfører
Fra starten forsøgte i alt 19 kvinder og 380 mænd lykken i den ekstremt fysisk og mentalt hårde uddannelse i Fort Benning, Georgia. Kun de to kvinder har sammen med 125 mænd nu gennemført siden starten i april. Sammenlagt har de vandret, hvad der svarer til en afstand fra New York til Boston med tung bagage.

I alt 4000 soldater skriver sig forhåbningsfulde op til at starte på Ranger-skolen hvert år. Anslået kun 2 ud af fem når hele vejen. Undervejs gennemgår soldaterne - under konstant evaluering fra observatører, ledere og egne kammerater - ekstreme prøvelser. Udover meget lidt søvn (0 til 5 timer pr. nat) og højt stress niveau, skal de kunne slæbe 30-40 kilos udstyr over 320 km og leve på meget lidt mad (2200 kalorier om dagen).

Rekrutterne skal bestå forskellige faser undervejs. Første forhindring er introugen (RAP Week, Ranger Assessment Phase, red.). Det er her, at angiveligt 60 % af de studerende falder fra allerede på de fysiske krav om at kunne lave 49 armbøjninger, 59 mavebøjninger, 6 kropshævninger (to min. til hver disciplin) og 8 kilometers løb på under 40 minutter.

De frygtede faser
Herefter kommer turen til den reelle første fase, Darby fasen. 15 dages intens træning over, under og igennem alverdens forhindringsbaner og øvelser i luften.

Anden fase er bjerg-testen (Mountain Phase). Her skal de først vise, at de kan slå rigtige knob. Hvis ikke, bliver de diskvalificeret med det samme. Herefter gælder det 2,9 km. opstigning af Mount Yonah på blot 50 minutter, rappelling og samt at bestige en 61 meter dyb kløft med reb.

- Alle de studerende har demonstreret mod, stædighed, taktiske kompetencer og måske allervigtigst teamwork under ekstremt vanskelige forhold, udtalte Major General A. Scott Miller fra Maneuver Center for Excellence i Fort Benning i en pressemeddelelse om de beståede studerende.

22 døde under uddannelsen
I den 17 dage lange sump-fase (Swamp Phase) træner de i Floridas sumpområder, hvor de skal lære at navigere og operere i jungle-terræn i små både, skal hoppe ud fra et fly to gange og har generel træning i marken. Bl.a. lærer de også at håndtere farlige krybdyr.

Angiveligt er mindst 22 soldater døde gennem årene i forsøget på at gennemføre uddannelsen. Sidste gang i 1995, hvor tre soldater døde af hypotermi efter at have gået i vand til brystet under deres træning i den sidste fase i Florida. En fjerde soldat blev fundet død i et sumpområde, og siden har man højnet sikkerheden.

Kun soldater, der består denne fase, kan se frem til et afgangsbevis ved dimissionsfesten i Fort Benning på lørdag.

Består - men kan ikke blive sendt i kamp
Men selvom de to første kvindelige Rangers havde ønsket at blive en del af det 75. Ranger Regiment, forbyder militærloven i USA fortsat kvinderne at yde aktiv kamptjeneste i infanteriet eller i særlige operationer.

De kan dermed ikke blive en del af de udsendte kamptropper. Endnu. I 2013 ophævede Pentagon nemlig det officielle forbud mod at bruge kvinder i kamp. Inden 1. januar 2016 skal hæren derfor beslutte, om kvinder fortsat skal holdes ude af særlige job i militæret. Herunder kvinderne, der som led i et pilotprojekt, fik lov at forsøge at bestå US Army Ranger-skolen.

- Bare fordi, døren er blevet åbnet for kvinder, betyder det jo ikke, at hæren vil blive oversvømmet. De skal stadig bestå de samme forhindringer og prøver som mænd. Det bliver bare de bedste kvinder, der kommer ind. Men det er starten på et moderne militær, mener den tidligere helikopterpilot og nu skribent, foredragsholder og militæranalytiker Amber Smith.

Ingen særbehandling
- Men det vigtigste i alt det her er, at ingen skal have særbehandling. Der skal ikke være særlige kønsstandarder eller kønskvoter eller ændres på forholdene, fordi man er kvinde. Alle skal gennem de samme hårde prøvelser. Målet må være missionen. Ikke kønnet.

Så sent som tirsdag forlød det allerede at Navy Seal nu vil åbne op for kvindelige soldater.

- Enhver der kan imødekomme de generelle standarder kan blive en SEAL, udtalte en af enhedens højtstående chefer.

Ifølge Washington Post er de to kvindelige soldater blevet identificeret som Kapt. Kristen Griest og 1st Lt. Shaye Haver - hhv. MP'er fra Connecticut og en Apache-helikopterpilot fra Texas. Holdet bliver fejret ved den officielle ceremoni lørdag.