To danskere smittet med mæslinger

To danskere, der har rejst i Brasilien, er blevet smittet med mæslinger

To personer fra Nordsjælland er formentlig blevet smittet med mæslinger efter en rejse til Brasilien.

Det oplyser Statens Serum Institut.

Begge har vært indlagt på Hvidovre Hospital, hvor der blev påvist mæslingevirus.

De er blevet udskrevet igen, og de vurderes ikke længere at være smittefarlige.

Personerne befandt sig i Brasilien over jul og nytår. Deres identitet er ikke oplyst, og det vides derfor heller ikke, om der er tale om mænd eller kvinder, eller hvor gamle de er.

Syg under hjemrejse
Den ene patient blev syg 5. januar under hjemrejsen fra Brasilien.

Sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed er instituttet i gang med at sikre, at øvrige passagerer med samme fly som den smittede bliver informeret.

Patienten var i Danmark både hos sin praktiserende læge og også kortvarigt på arbejde, inden diagnosen blev stillet. Men de relevante parter er her blevet informeret. Det oplyser Statens Serum Institut.

Den anden patient fik de første symptomer 9. januar. Vedkommende blev indlagt direkte på Hvidovre Hospital på grund af feber og dennes nylige rejse til Sydamerika.

Statens Seruminstitut opfordrer desuden læger i hovedstadsområdet til at være ekstra opmærksomme på symptomer på mæslinger hos deres patienter.

Smitsom virussygdom
Mæslinger skyldes smitte med et meget smitsomt virus, der overføres gennem luften og ved direkte kontakt med kropsvæsker som eksempelvis snot.

Ifølge Statens Serum Institut er mæslinger den mest smitsomme børnesygdom, men voksne kan også blive ramt.

Sygdommen er en infektion i luftvejene, der viser sig blandt andet ved rødt udslæt på kroppen. I de milde tilfælde får smittede feber og udslæt, mens de mest alvorlige tilfælde kan føre til hjernebetændelse.

Globalt mister tusindvis af mennesker årligt livet på grund af mæslinger.

Ifølge en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen WHO i december sidste år tog sygdommen livet af 142.000 personer i 2018. Det var 15 procent flere end året før.

41 kommentarer
Vis kommentarer