To små børn smittet med meningitis: Gik i samme børnehave

Styrelsen for Patientsikkerhed og Brøndby Kommune har henvendt sig til forældre til 120 børn i daginstitutionen Nordstjernen, som nu tilbydes forebyggende behandling

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Først fik Brøndby Kommune melding om, at et enkelt barn fra daginsitutionen Nordstjernen var blevet indlagt på Hvidovre Hospital med symptomer på meningitis.

Det var i sidste uge.

Mandag modtog forvaltningen så en underretning om, at endnu et barn var blevet indlagt. Og igen har barnet fået konstateret meningitis ved indlæggelsen på Hvidovre Hospital.

Nu har Styrelsen for Patientsikkerhed så besluttet, at alle 120 børn i insitutionen samt personalet skal tilbydes forebyggende behandling. Familierne har fået besked i eboks om, at de skal møde op på Hvidovre Hospital med barnet.

Det fortæller fagchef Charlotte Faldt fra Brøndby Kommune. Hun siger videre, at de har fået positive tilbagemeldinger fra Hvidovre Hospital.

- Begge børn er indlagt, og de har det efter omstændighederne godt, siger Charlotte Faldt til Ekstra Bladet.

Det var TV2 Lorry, der først fortalte om sagen.

Det er 80 børnehavebørn og 43 børn i vuggestuealderen, som nu skal omkring Hvidovre Hospital. De to børn, der er blevet konstateret smittet, er blevet ramt af en sjælden meningokoksygdom, som er smitsom, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

Det siger Sunhedsstyrelsen om meningitis

Meningokoksygdom kan vise sig som meningitis (hjernehindebetændelse) eller som blodforgiftning eller som begge dele samtidig. Sygdommen skyldes bakterier, som kaldes meningokokker.

Sygdommen er sjælden og kun lidt smitsom, så der opstår derfor sjældent flere end ét tilfælde. Men da det drejer sig om alvorlig sygdom, skal man alligevel være på vagt, hvis andre i de nærmeste omgivelser har fået påvist sygdommen.

Den vigtigste forholdsregel er opmærksomhed over for sygdomstegn, da tidlig behandling er meget vigtig. Ved tidlig behandling vil de fleste blive fuldstændig helbredt. Når der forekommer et tilfælde af meningokoksygdom, vil de nærmeste kontakter blive sat i forebyggende behandling og i de fleste tilfælde også vaccineret.

Symptomer og behandling:
Meningokoksygdom kan udvikle sig livstruende i løbet af få timer. Det er derfor vigtigt at reagere på symptomer, der kan være tegn på meningokoksygdom.
Sygdommen kan i begyndelsen ligne influenza. Feberen kan indtræde pludseligt og være ledsaget af kulderystelser eller kramper. Inden for 1-2 døgn stiger temperaturen til 39-40° C. Der er ofte stærk hovedpine, kvalme, opkastninger og manglende lyst at spise og drikke. Den syge bliver døsig eller urolig, forpint og irritabel og måske uklar. Ved meningitis kan der være nakkerygstivhed, så foroverbøjning af hovedet er smertefuldt og vanskeligt

Meningokoksygdom behandles under indlæggelse på sygehus. Sygdommen kan næsten altid helbredes, hvis behandlingen indledes tidligt i forløbet.

Charlotte Faldt fortæller til Ekstra Bladet, at det er forvaltningens opfattelse, at både Nordstjernens ledelse og Styrelsen for Patientsikkerhed har reageret hurtigt og har håndteret situationen flot.

- I fredags sendte vi en skrivelse ud til alle forældre om det første tilfælde af meningitis. Mandag tog vi igen affære, da vi fik melding om det nye tilfælde. Vi har selv kontaktet forældrene, og det har Styrelsen for Patientsikkerhed også via eboks, forklarer Charlotte Faldt.

Krimi Skolepige ramt af meningitis: Nu er der godt nyt

- Situationen lader til at være under kontrol, selv om jeg ikke vil stå her og sige, at vi undgår, at et tredje barn viser symptomer på meningitis i løbet af de næste par dage, siger Charlotte Faldt.

Det har ikke været nødvendigt at lukke Nordstjernen, oplyser fagchefen.

2 kommentarer
Vis kommentarer