Toårig døde af væskemangel på hospital: Læge inviterer ansvarlige med på vagt

Kom med mig på en nattevagt og oplev, hvad nedskæringerne betyder for vores børn, lyder læge Morten Schrøders opfordring til politikerne 

Vi bliver hele tiden færre hænder til flere opgaver. Det skal stoppes - for børnene og forældrens sikkerhed, siger læge Morten Schrøder. Foto: Linda Johansen
Vi bliver hele tiden færre hænder til flere opgaver. Det skal stoppes - for børnene og forældrens sikkerhed, siger læge Morten Schrøder. Foto: Linda Johansen

Det kan koste flere børn livet, hvis nedskæringerne på landets børneafdelinger fortsætter.

Advarslen kommer fra Morten Schrøder. Han er læge på Rigshospitalet. I weekenden opfordrede han i Ekstra Bladet politikerne til at forlade skrivebordene og komme med ham på en nattevagt på børneafdelingen.

- For uanset hvad politikerne og embedsværket mener, så VED vi herude i virkeligheden, at der bliver stadig færre hænder til flere opgaver, siger han og fortæller, hvordan flere børneafdelinger efterhånden er så pressede, at man som læge eller sygeplejerske ikke længere skal indstille sig på at skulle lære at leve med, hvis det kan komme til at koste et barn livet - men når det gør det.

Morten Schrøders opråb kom, efter Ekstra Bladet lørdag bragte historien om, hvordan den toårige Olivia blev indlagt på Hvidovre Hospital med et banalt 'maveonde'. Men på grund af manglende kommunikation, fejlvurderinger og fejl i et væskeskema, døde hun i døgnet efter på hospitalet. Af væskemangel.

Det fik Morten Shrøder til at stå frem med sin frygt for, at de pressede forhold en dag kan koste flere børneliv. 

- Kom ud og se med egne øjne, hvordan vi arbejder. Kom ud og oplev, hvad nedskæringerne betyder for risikoen for, at der igen vil ske fejl, der i værste fald kan komme til at koste liv, lyder Morten Schrøders opfordring.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Regionsrådsformand: Ja tak! Jeg vil gerne med på en nattevagt

Jeg synes, det er vigtigt, vi ser på nogle af de ting, som Morten Schrøder kommer frem med. For 15 års nedskæringer i sygehusvæsnet betyder, at vi har skåret helt ind ind til benet nu, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Foto: Jacob Ehrbahn
Jeg synes, det er vigtigt, vi ser på nogle af de ting, som Morten Schrøder kommer frem med. For 15 års nedskæringer i sygehusvæsnet betyder, at vi har skåret helt ind ind til benet nu, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Foto: Jacob Ehrbahn

Sophie Hæstorp Andersen (S) er som regionsformand i region hovedstaden ansvarlig for tragedien i foråret, hvor den ellers sunde Olivia døde af væskemangel, da hun var indlagt på Hvidovre Hospital i forbindelse med et banalt 'maveonde'.    

Læge Morten Schrøder fra Risghospitalet inviterer dig nu med på en nattevagt, så du kan opleve, hvad nedskæringerne betyder. Hvad siger du til det?

- Det vil jeg gerne. Jeg har hidtil været meget rundt, men aldrig på en nattevagt eller på nogle af vores enormt travle børneafdelinger. Jeg synes, det er meget vigtigt, at vi nu følger op på nogle af de pointer og advarsler, som han kommer frem med.

- Hvordan kan det overhovedet ske, at en lille pige kan dø af væskemangel på et dansk sygehus i 2018?

- Det spurgte jeg også mig selv om, da jeg læste om det. Jeg er selv mor til to børn, og jeg blev selvfølgelig dybt berørt af, at et ellers sundt og rask barn i løbet af kort tid kan få det så dårligt, at hun dør på grund af dårlig kommunikation og travlhed.

- Jeg er enig i, at det her skal tages dybt alvorligt, og vi skal have set alt igennem for at finde ud af hvor og hvorfor, fejlkommunikationen sker. Og hvordan vi kan mindske risikoen for, at det kan ske igen, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Ekstra bladet lørdag
Ekstra bladet lørdag

-  Vi må desværre konstatere, at det var det, der skete i Olivias forløb på hospitalet. Og tragedien har også fået os til at indskærpe, at når man ændrer noget, som f.eks et væskeskema, er det ekstremt vigtigt, at man også sikrer, at det er blevet kommunikeret videre til både personale og forældre.

- Burde det ikke være sikret for mange år siden?

- Jo, men i sidste ende er vi alle mennesker, og vi laver fejl. Vi kan ikke sikre en nulfejl-kultur. Men vi har en forpligtelse til at lære af de fejl. Nu skal vi som ledelse have endevendt det hele, og finde ud af, om vi nu også har taget godt nok hånd om den her travlhed. For jeg er enig i, at det var en faktor i den tragedie, hvor Olivia mistede livet. Og det skal vi tage meget alvorligt. Det er også derfor, jeg meget gerne vil tage med ud og opleve, hvor vi skal sætte flere resurser ind. Vi har gennemgået andre afdelinger for lignende. Det næste, vi skal se på, er vores børneafdelinger.

- Er du enig i, at der mangler hænder, og det er der, der bør tilføjes flere resurser?

- Ja.

- I har haft masser af kurser i kommunikation med forældre og patienter. Det har åbenbart ikke virket?

- Nej, og jeg er også enig i, at der skal gøres meget mere. Jeg ved godt, det ikke laver om på det helt katastrofale, at man ikke lyttede godt nok til Olivias forældre i forløbet. Og jeg kan kun sætte mig ind i, hvor forfærdeligt konsekvensen må opleves for familien.

- Hvad vil du konkret sikre nu?

- I de sidste femten år har vi skåret ned i vores sundhedsvæsen, og vi er nået helt ind til benet nu. Jeg er enig i, at vi kan gøre nok så meget, men hvis man ikke i sin dagligdag har ordentlig tid til de opgaver, man skal udfører, brænder man jo ud. Jeg anerkender, at der skal flere hænder til, og at det er vigtigt at komme ud og se, hvor der er mest brug for dem på børneafdelingerne, hvis vi skal sikre nogle bedre forløb. Og det skal vi.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere