Tømrer får erstatning: Træstøv i næsen gav ham kræft

- Jeg håber, at afgørelsen i min sag vil danne præcedens for andre i samme situation, der får konstateret kræft på grund af træstøv, siger Per Schultz

Foto: Joachim Rode
Foto: Joachim Rode

Forleden tikkede der 26.370 kroner ind på 71-årige Per Schultz’ konto, efter Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har genvurderet den tidligere tømrers sag.

- Det er jeg glad for. Det føles som en lille sejr, siger han til Fagbladet 3F.

Per Schultz fik i august 2017 konstateret kirtelcellekræft og fik ved en operation en måned senere fjernet en knude og flere centimeter brusk i næsen. Årsagen til kræften menes at være det træstøv, som Per Schultz har inhaleret i de 30 år, hvor han arbejdede som tømrer.

Da der var tale om en kritisk sygdom, blev Per Schultz’ sag sidste år hastebehandlet af AES, som anerkendte kræften som en erhvervssygdom. AES vurderede i første omgang dog Per Schultz’ varige mén til at være under fem procent, hvilket ikke udløser nogen økonomisk godtgørelse.

- Kirtelcellekræft i næsen er en relativ sjælden sygdom, så jeg skrev sarkastisk i min klage, at jeg håbede, at der var en kompetent, lægefaglig ekspertise til at vurdere min sag, siger han.

I en ny afgørelse fra 18. april i år har AES sat méngraden op til fem procent, der er minimums-grænsen for at få en økonomisk godtgørelse.

- Jeg håber, at afgørelsen i min sag vil danne præcedens for andre i samme situation, der får konstateret kræft på grund af træstøv, siger Per Schultz.

Siden Fagbladet 3F gik ind i hans sag, har Per Schultz meldt sig ind i 3F Nordsjælland, hvor der netop er en tømrerafdeling.

- For mig har det her været en principiel kamp for vennerne, kammeraterne og håndværkerne ude på byggepladserne, som også kan være blevet udsat for træstøv i forbindelse med deres arbejde og måske en dag bliver syge, siger han. 

AES ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver i den nye afgørelse til Per Schultz, som Fagbladet 3F har set:

- Vi har genvurderet vores afgørelse om mén, da vi på baggrund af nyt journalmateriale har vurderet, at mén der er fastsat for lavt.

Ifølge Jena Juul Holm, der er leder af Juridisk Sekretariat i 3F, er det generelt svært at få anerkendt en erhvervssygdom. Og ofte endnu sværere at få en godtgørelse for mén.

- Det kræver, at du kan dokumentere, at du har mén, der overstiger bagatelgrænsen. Det kan være svært. Derfor er det meget glædeligt, at AES har genvurderet vores medlems sag, og han har fået en økonomisk godtgørelse, siger hun.

8 kommentarer
Vis kommentarer