Tøndebomber, likvideringer og nødråb: Forstå kampen om Aleppo

Kampen om den syriske storby Aleppo er i de seneste dage kulmineret. Men hvad handler konflikten om, og hvad er der sket? Forstå kampen om byen her

Kampen om Aleppo synger på sidste vers, vurderer ekspert. Foto: AP
Kampen om Aleppo synger på sidste vers, vurderer ekspert. Foto: AP

Den dødelige kamp om den syriske provinsby Aleppo er i de seneste dage kulmineret.

Både børn og kvinder er blevet dræbt i noget, der minder om likvideringer, forlød det tirsdag. Og desperate civile beboere tyr nu til sociale medier med råb om hjælp og for at sige et sidste farvel til dem, der måtte bekymre sig.

Men det er langt fra første gang, ører i den nordlige by runger efter trykket fra eksplosioner. Siden oprørsgrupper i 2012 gik ind i Aleppo, har byen og dens borgere nemlig gentagende gange været offer for tøndebomber, massedrab og fatale ødelæggelser i kampen om en af Syriens største metropoler.

- Kampen om Aleppo handler om kontrollen med landet. Det skyldes, at en stor del af Syriens borgere bor i byen, og at der også er store økonomiske andele, som gør byen attraktiv, fortæller Søren Schmidt, lektor på Institut for Kultur og Globale studier på Aalborg Universitet.

Før borgerkrigen var Aleppo en af de største og ældste byer i Syrien. Omkring to millioner boede tidligere i den historiske storby, der nu er indskrænket til lige over halvanden million beboere, vurderer Ritzau.

Krig & katastrofer LIVE: Fortvivlede stemmer: Vi frygter for de næste timer

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: AP
Foto: AP

Syvårige Bana står mellem liv og død: - Jeg græder
I midten af konflikten står millioner af civile borgere, der hverken er en officiel del af oprørsgrupper eller hælder til regeringens magtudøvelser.

En af dem er syvårige, syriske Bana Alabed, der sammen med sin mor i september begyndte at dele hjerteskærende Twitter-opdateringer fra den krigsramte by.

- Dette er mit sidste øjeblik til enten at dø eller leve, skrev hun tirsdag.

Mandag forklarede en opdatering, at hendes far var såret, og at hun ikke kunne gøre andet end at græde.

Bana Alabed er ikke det første barn, der er blevet billede på den voldsomme og fatale konflikt. I august i år gik et billede af den syvårige, syriske dreng, Omran Daqneesh, dækket i støv og blod og siddende på et orange ambulancesæde verden rundt.

Artiklen fortsætter under opslagene...

Krig & katastrofer Syvårige Bana tweetede fra krigszone: Her er hendes sidste besked

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: AP
Foto: AP

Voldsom kontrol-kamp
Stribe på stribe er syriske byer lagt ned som konsekvens af den voldsomme borgerkrig. Og i den mest ramte ende ligger Aleppo - særligt på grund af den store andel af fattige i området, vurderer Søren Schmidt.

- I Damaskus startede oprøret som et demokratiopgør, men Aleppo har hele tiden været en lidt anden sag. Fra starten var byen domineret af meget islamistiske grupper, fortæller han og fortsætter:

- Og det har noget at gøre med, at der er en helt masse fattige mennesker østfra, som i de senere år er vandret ind i Aleppo. De har været meget mere baseret i deres traditionelle kulturforestillinger fra Sunniislam.

Indretningen af storbyen har dog også haft en særlig betydning for det massive tab af civile liv. Der er ganske enkelt for lidt plads mellem bygningerne, vurderer lektoren.

Oprørerne mod den syriske regering kæmper langt fra i en forenet front. Flere små grupper har taget del i modstandsoprøret.

- Den Frie Syriske Hær, der er støttet af USA, Saudi-Arabien og andre Golf-stater.

- En række islamistiske grupperinger, herunder de militante islamister fra Jabhat Fateh al Sham - det tidligere al-Nusra.

Sammen kæmper de mod det syriske regime og præsident Bashar al-Assad. Regeringen støttes primært af Rusland, Iran og den militante bevægelse Hizbollah.

Derudover har Islamisk Stat (IS) også indtaget dele af Syrien.

Kilde: Ritzau

Krig & katastrofer FN frygter flere massehenrettelser bliver afsløret i Aleppo

Foto: Jan Sommer Dansk politik DF: Situationen i Aleppo er ikke Vestens ansvar

Artiklen fortsætter under billedet...

Foto: AP
Foto: AP

'Vi er nået enden'
Med tusindvis dræbte og en by, der mest af alt ligger i ruiner, har kampen om Aleppo dog endelig nået sin afslutning. Det vurderer Søren Schmidt, der ikke længere kan se et andet udkom end regeringens kontrol.

- Inden for den sidste måned eller to har regeringstyrkerne og deres allierede langsomt overtaget Østaleppo og isoleret byen. Og det er sidste kapitel i den sag. Det er enden på kampen om Aleppo, siger han.

Derfor forventer han også, at de voldsomme angreb så småt vil stoppe, og at fokus nu vil være på at genoprette byen.

- Jeg vil håbe, at man vil begynde at genopbygge byen, så tingene fungerer igen. Men problemet er, hvem der skal finansiere det, siger han og tilføjer, at vestlige lande ikke står i kø for at hjælpe Assad med at finansiere genopbygningen af landet.

I mere end fire år har Aleppo været i flammer. Læs dig gennem tidslinjen for at få mere information om konflikten. (Det kan tage et øjeblik, før tidslinjen viser sig).

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.
 

139 kommentarer
Vis kommentarer