Tønder-sag: Herning går mod strømmen og har færre misbrugssager

Stik imod tendensen hyrer Herning Kommune flere socialrådgivere. Resultatet er færre sager og færre udgifter

Flere socialrådgivere, færre sager om svigt og misbrug af børn og en hurtigere indgriben, når mistanken bliver rejst. Og så sparer kommunen endda penge på at have flere socialrådgivere ansat til at behandle de følsomme sager.

Mens Tønder Kommune har indrømmet at have svigtet en mindreårig pige, hvis mor i to år forgæves forsøgte at gøre kommunen opmærksom på, at hun mente, at hendes datter var udsat for seksuelle overgreb, har Herning Kommune gode erfaringer med at gå imod strømmen og ansætte flere og ikke færre socialrådgivere.

Erfaringerne fra et pilotprojekt i fire skoledistrikter i Herning Kommune har vist så overbevisende resultater, at lokalpolitikerne har besluttet at udbrede ordningen til hele kommunen to år inden, projektet er færdig.

Kommunen har ladet sig inspirere af erfaringer fra Sverige.

- Tidligere kunne sagerne ligge i bunker hos socialrådgiverne. De var for pressede af for mange sager. Nu er bunkerne ikke så høje længere. Socialrådgiverne kan følge børnene tættere og reagere hurtigere på sagerne.

Det siger formanden for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, Dorte West, til Ritzau.

- Vi kunne allerede efter to år se, at der er penge at spare. Jeg tror simpelthen på, at det her er vejen frem. Ikke kun for børnene, men også for vores økonomi.

Tidligere havde hver socialrådgiver i Herning Kommune omkring 40-45 sager. I pilotprojektet har de hver haft 20-25. Samtidig har forvaltningen systematiseret og intensiveret socialrådgivernes kontakt og samarbejde med daginstitutioner og skoler.

- Vi har næsten ingen klager længere. Telefonerne står stille. Vi har også færre sager, fordi vi får tidligere fat og hurtigere kan følge op på sagerne, siger Dorte West.

En række kommuner har ifølge Dorte West vist interesse for projektet. I pilotprojektet havde kommunen investeret 4 millioner kroner, blandt andet til at ansætte flere socialrådgivere. Efter to år har kommunen fået 4,5 millioner kroner ind i blandt andet færre og kortere anbringelser.

Sagen fra Tønder drejer sig om en i dag 14-årig pige, der ifølge moderen igennem flere år har været udsat for seksuelle overgreb fra to ældre brødre og en tidligere stedfar.

Kommunen overhørte 14 henvendelser, herunder blandt andet fra pigens mor, skolen, en læge og en psykiater. Sagen har indtil videre kostet to af kommunens chefer, børne- og ungechefen samt forvaltningsdirektøren, deres job.

Politiet har henlagt sagen på grund af mangel på beviser.

TV2 viser torsdag aften en dokumentarudsendelse om sagen.

0 kommentarer
Vis kommentarer