Tog sætter ny hastighedsrekord i Danmark

Et tyst testtog har sat dansk hastighedsrekord på Vestbroen i Storebælt

Med 235,8 km/t er der sat ny hastighedsrekord på det danske skinnenet. (Arkivfoto: Colourbox)
Med 235,8 km/t er der sat ny hastighedsrekord på det danske skinnenet. (Arkivfoto: Colourbox)

Der blev i påskedagene sat ny hastighedsrekord på de danske togskinner. Det skete på Storebælt, hvor et testtoget futtede sig op på 235,8 km/t, skriver sn.dk.

- Det er et tysk testtog med en enkelt vogn spændt efter to lokomotiver, der hver yder 7000 hestekræfter. Så der er virkelig mange kørekræfter, siger Kristian Madsen til sn.dk.

Han er teknisk chef i A/S Storebælt med ansvaret for det jernbaneteknisk anlæg på Storebælt og Øresund. Han sammenligner togets accelerations med en Ferrari.

Testtoget kørte gennem tunnellen under Storebælt med 205 km/t. Passagertog må i dag kun køre 140 km/t på strækningen. Det forventes dog snart at blive sat op til 180 km/t, som er tilladt på de fleste strækninger i Danmark.

Højhastighedstesten skal blandt andet vise, om køreledningerne kan klare den uden at overskride EU-normer, hvor de højest må svinge fem millimeter til siden eller op og ned.

- Det kræver virkelig, at vi har en hel præcis afstand mellem skinner og ledninger, siger Kristian Madsen til sn.dk.

Rekorden på 235,8 km/t forventes tidligst at kunne blive slået om to år, når den nye højhastighedsbane bygget til 250 km/t mellem Køge og Ringsted åbner.

31 kommentarer
Vis kommentarer