Tolderen Henrik endte midt i F16-aktion: Vores labrador var skræmt

Fire toldere og labradoren Triton blev tirsdag eftermiddag fanget i F16-dramaet udfor Rømø

Et dansk F-16 fly styrtede tirsdag ned udfor Rømø (Foto: AP)
Et dansk F-16 fly styrtede tirsdag ned udfor Rømø (Foto: AP)

Tirsdag over middag styrtede et dansk F16 jagerfly i Vadehavet udfor Rømø, da problemer med landingsstellet tvang piloten til at skyde sig ud med flyets katapultsæde.

Styrtet - af Forsvaret kaldet en 'kontrolleret nødlanding' - skete efter flyet i knap time havde kæmpet med at få det defekte landingsstel til at fungere.

Derfor havde Forsvaret på forhånd sendt mandskab til området, for at komme den nødstedte pilot til undsætning, samt bevogte det kommende flyvrag.

Toldere fanget i F-16 aktion
Blandt skibene der blev sendt til området var Marinehjemmeværnets faretøj MHV 904 LYØ. Skibet var oprindeligt på opgave for SKAT udfor Esbjerg og befandt sig nær Rømø, da meldingen om det kommende styrt indløb:

- Hverdag skiftede karakter. Vi har en aftale med Marinehjemmeværnet om, at de udfører transport for os, når vi skal lave kontrol til søs. Gårsdagens kontrol tog dog en uventet drejning, fortæller funktionsleder ved SKAT Henrik T. Jensen, der sammen med tre andre toldere og labradoren Triton var på opgave med skibet LYØ.

Henning T. Jensen på inspektion med SKAT (Foto: Privat)
Henning T. Jensen på inspektion med SKAT (Foto: Privat)
 

- Vi var på vej tilbage mod Esbjerg da vi får beskeden om, at en F-16 jager snart styrter ned tæt ved os.

Skibet vendte straks om og satte kurs mod det område, hvor man forventede at F16-piloten ville lande efter han havde skudt sig ud med katapultsædet.

Det var dog ikke LYØ, men en redningshelikopter der først nåede den nødstedte pilot. I stedet blev LYØ, toldere og hjemmeværnsfolk omdirigeret til nedstyrtningsstedet for F16 jageren.

Skræmt labrador
Dermed blev hvad der til at begynde med  var en redningsaktion til en bevogtningsopgave med lange udsigter.

- Vi fik indledningsvist meldinger om, at vi først kunne komme på land igen onsdag klokken 19.00, men det var et problem for vores 4-årige labrador Triton, der efter en lang dag på havet med høje bølger og meget stress var blevet bange og utroligt træt, fordi den hverken ville drikke eller besørge, fortæller Henrik T. Jensen der selv erkender, at de høje bølger også til sidst fik krammet på ham.

4-årige Triton arbejder sammen med SKATs toldere på skibe udfor Vestkysten (Foto: SKAT)
4-årige Triton arbejder sammen med SKATs toldere på skibe udfor Vestkysten (Foto: SKAT)
 

Derfor blev en støttefaretøj sendt på vandet for at hente de fire trætte toldere og Triton hjem samt bringe nye forsyninger til hjemmeværnsfolkene på båden.

- Selvom vi aldrig så flyet styrte ned, var det meget uvirkeligt. Vi troede det var en øvelse det første stykke tid indtil vi kunne mærke på den øvrige besætning, at det var det bestemt ikke, slutter SKATs funktionsleder, der roser Marinehjemmeværnets besætning ombord på LYØ.

Klokken 21 tirsdag aften var tolderne igen i land, mens LYØs øvrige besætning må vente til i aften omkring klokken 21 med at få fast land underføderne.

Skibet har i forbindelse med sin opgave bjærget flere vragdele fra det styrtede F-16 fly.

7 kommentarer
Vis kommentarer