Total forvirring: TV2-dokumentar i fare

FOGEDFORBUD: Ældrerådmanden i Aarhus sår tvivl, om forbud kan fjernes - hvis det er ulovligt, vil hun ikke selv droppe forbuddet

'Det er jo fuldstændig kritisable forhold' siger Elses værge og barnebarn Charlotte Ahm, da hun så de skjulte optagelser fra TV2. Video/redigering: Ernst van Norde/Emma Svendsen
Følg Samfund

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Det er langtfra sikkert, at TV2-dokumentaren om ældreplejen i Aarhus nogensinde bliver sendt.

Det er tirsdag eftermiddag den overraskende melding fra ældrerådmand Jette Skive (DF), der ellers tidligere i dag meddelte, at hun nu vil fjerne fogedforbuddet.

Men i et interview med Ekstra Bladet sår hun tvivl om, hvorvidt det overhovedet har gang på jorden at droppe forbuddet.

- Jeg ved ikke, om det kan droppes. Jeg er ikke jurist.

- Derfor er jeg nødt til at spørge Kammeradvokaten (statens advokat, red.), om jeg kan droppe det. Hvis jeg kan, så gør jeg det.

- Men hvorfor har du ikke gjort det for lang tid siden? Du har jo et stort flertal i byrådet i ryggen?

- Der var det ulovligt. Vi fik en jurist til at vurdere, om det var lovligt eller ulovligt, siger hun og tilføjer:

- Jeg sidder ikke som ansvarlig politiker for en offentlig myndighed og laver ulovligheder.

Hård kritik af rådmand: - Håbløs situation

Sagen om fogedforbuddet mod TV2-dokumentaren er langt fra afgjort. Rådmand Jette Skive (DF) kan nemlig ikke lovligt beslutte, at forbuddet ikke længere gælder. Foto: Ernst van Norde
Sagen om fogedforbuddet mod TV2-dokumentaren er langt fra afgjort. Rådmand Jette Skive (DF) kan nemlig ikke lovligt beslutte, at forbuddet ikke længere gælder. Foto: Ernst van Norde
 

TV2-boss om rådmand: Mærkværdige udmeldinger

Ender hos Kammeradvokaten
- Så kan vi slet ikke være sikre på, om den her dokumentar kommer til at blive vist?

- Desværre nej. Nu begynder borgmesteren at sige, at det er mit ansvar. Nej, det er ikke mit ansvar.

- Nu sender jeg den til Kammeradvokaten for at finde ud af, hvad der er op og ned.

- Hvis det kan gøres lovligt, så er jeg den første til at trække det tilbage, siger Jette Skive.

Hvis Kammeradvokaten derimod siger, at det er ulovligt, vil rådmanden kun droppe forbuddet, hvis byrådet bakker hende op i, at dokumentaren skal vises.

- Socialdemokratiet og Venstre i Aarhus Byråd har sammen med mig fra dag ét bedt om, at det her kunne blive vist.

- Men jeg havde en handlepligt, så nu siger jeg, at hvis jeg skal bryde loven, så vil jeg have byrådet bag mig. Så har vi et fælles ansvar.

Else-dokumentar skal vises: Bare kom i gang

Nu må han stoppe
Tidligere i dag har Aarhus' socialdemokratiske borgmester, Jacob Bundsgaard, slået fast, at der er op til Jette Skive at få fogedforbuddet fjernet. Derfor mener han ikke, at sagen først skal op i byrådet, som DF-rådmanden ellers lægger op til.

Men Jette Skive giver ikke meget for borgmesterens melding.

- Nu må han lige stoppe. Han glider af på den her.

- Han vil ikke tage ansvar. Han stikker hovedet i busken og leger struds. Han har en hel byrådsgruppe, der siger, at jeg skal trække det her tilbage, og at de gerne vil se det, hvis det er lovligt. Men det er det ikke.

Opgiver sag mod TV2

Rådmand Jette Skive udtalte sig således efter Ekstra Bladets offentliggørelse af skjulte optagelser fra TV2. Video: Ernst van Norde

Rådmand dropper fogedforbud

Her er den fulde meddelelse fra ældrerådmanden:

'Jeg har hele tiden sagt, at jeg gerne så, at optagelserne blev vist. Det er vigtigt, at vores ældrepleje får flere medarbejdere og at særligt indsatsen over for demente styrkes. Ældreområdet er hjerteblod for mig og for Dansk Folkeparti'.

'Jeg kan konstatere, at både borgmesteren i Aarhus og statsministeren pludselig er vågnet og nu vil have både flere hænder og hoveder på ældreområdet. Det har de ikke vist vilje til i årevis. At der skal ulovlige optagelser til, før det sker, er lige så tragisk, som det billederne viser'.

På spørgsmålet om hvad, der har fået rådmanden til ikke gå videre med sagen, svarer hun:

'Byretten og Landsretten har tydeligt afgjort, at optagelserne er så krænkende over for både borgeren og medarbejderne, at de er ulovlige at vise. Hvis jeg som politiker ikke følger loven, så er det skråplan.'

'Samtidig er min holdning, om at optagelserne bør vises, delt af politikere fra begge fløje, nationalt såvel som lokalt, selv om det er ulovligt. Det er også helt tydeligt for mig, at borgerne insisterer på at få forholdene frem i lyset'.

'Af samme grund, vil jeg opfordre politikerne til at lave loven om hurtigst muligt. Det er ikke fair over for hverken medierne, borgerne eller de ansatte i det offentlige, at der er denne uklarhed om, hvad man må og ikke må'.

Rådmanden vil nu indstille til Byrådet, at Aarhus Kommune ikke går videre i processen med at gøre fogedforbuddet permanent.

'Byrådspolitikerne i Aarhus har givet udtryk for, at de lige som jeg gerne vil have vist optagelserne, men under forudsætning af, at vi ikke gør noget ulovligt. Det kan jeg ikke garantere, så derfor kræver jeg deres opbakning, så jeg ikke bagefter står med ansvaret for at have brudt loven'.

'Fra første dag jeg blev bekendt med indholdet i optagelserne i februar, har jeg handlet. Der er blevet fyret. Ledelsen er blevet udskiftet. Der er tilført flere sygeplejersker på stedet, og så er der igangsat et stort arbejde med rette op på kulturen. Men så længe vilkårene ikke forbedres på ældreområdet i Danmark, så vil vi se det her igen på andre plejehjem i Danmark'.

'Vi har så mange fantastiske medarbejdere i ældreplejen, men forråelsen ligger under overfladen, og den næres af travlhed og afmagt. Af samme grund er jeg utrolig glad for, at vi nu endelig får diskuteret ældreområdet og får flere ressourcer til området - og ikke mindst indsatsen over for de demente, som ikke selv har sproget til at sige til og fra'.

'Når fogedforbuddet ophører betyder det forhåbentligt også, at vi ikke længere skal bruge tiden på at diskuterer jura og journalistiske metoder. Det har desværre skygget for den vigtige debat om prioritering af ældreområdet, som der er momentum for lige nu. Om statsministeren og Aarhus' borgmester bare har det hele i munden, vil tiden så vise. I Dansk Folkeparti vil vi i hvert fald jagte dem, hvis de forsøger at rende fra ansvaret'.

Rådmanden vil samtidig trække politianmeldelsen af TV2 tilbage.

'Vi har tilsyneladende et kæmpe hul i lovgivningen, og det bør TV2 ikke straffes for'.

Jette Skive har bedt borgmesteren om at indkalde til et ekstraordinært byrådsmøde hurtigst muligt.

Kilde: Pressemeddelelsen fra Aarhus Kommune

Intet tyder på ro i Dansk Folkeparti

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.