Total udrensning i Jensens Bøfhus: Det lugter af sidste chance

Både den samlede bestyrelse og direktøren er færdig i restaurantkæden under to måneder efter, at nye ejere overtog virksomheden

Foto: Finn Frandsen.
Foto: Finn Frandsen.
Følg Samfund

De nye ejere af den kriseramte restaurantkæde Jensens Bøfhus har haft umådeligt travlt, siden de overtog virksomheden 1. oktober.

Den tidligere direktør Dorte Gleie fik bare et år på posten som direktør, og nu skifter ejerne også hele bestyrelsen og bestyrelsesformanden ud, skriver Fyens.

At hele topledelsen ryger nærmest samtidig med hinanden er usædvanligt.

Jensens Bøfhus i total udrensning: Hele ledelsen skiftet ud

- Det vil man normalt helst undgå (at direktør og bestyrelse går samtidig, red.). Man udskifter så at sige både dem, der styrer virksomheden, og dem der driver den til daglig, og derfor mister man meget viden, siger Ken L. Bechmann, professor ved CBS med speciale i blandt andet virksomhedsledelse, til Ekstra Bladet.

Nedturen for Jensens Bøfhus

September 2014 får Jensens Bøfhus i Højesteret medhold i, at fiskrestauranten Jensens Fiskehus fra Sæby ikke også kunne hedde Jensens. Det udløser en kæmpe shitstorm.

I 2016 sætter han bøfkæden til salg. På dette tidspunkt skylder han banken SEB 228 millioner kroner. Underskuddet lander på 56 millioner kroner og flere restauranter sættes til salg.

I 2016 lyder underskuddet på 31 millioner kroner. Her fratræder Palle Skov Jensen som direktør, og Dorte Gleie tager over. Man forsøger at ændre sit koncept med nyt menukort og nye priser.

I efteråret får bøfkæden økonomisk hjælp af en lang række erhvervsfolk fra Fyn.

I 2017 lyder underskuddet på hele 157 millioner kroner.

I 2018 sætter Palle Skov Jensen sin private villa til salg for 28,5 millioner kroner og sælger en kæmpe jagt-ejendom til milliardæren Lars Larsen.

Derfor er det ikke unormalt, at bestyrelsen udskiftes af nye ejere, men at også direktøren er røget, kan understrege bøfkædens dybe krise.

- Som udenforstående virker det til at være sidste chance, og så kræver det måske også, at man tager drastiske midler i brug. Ser man på større opkøb som for eksempel ISS og TDC, så udskiftede de nye ejere også bestyrelsen, mens direktøren blev siddende en rum tid efter for at sikre en god overgang, siger Ken L. Bechmann.

Stress og uro
Udover et videnstab ved en total-udrensning, skaber det også ekstra stress og uro i organisationen. Der er dog faktorer, der kan tale for et så drastisk skridt fra de nye ejere.

- Grundlæggende er der ofte meget stress og usikkerhed i en organisation i forbindelse med et ejerskifte. Og hvis ejerne ikke mener, at der i bestyrelsen og på direktørposten findes de rette kompetencer, så kan det godt give mening at få alle ændringerne overstået hurtigt efter overtagelsen for ikke at trække pinen ud.

Afsløret: Sådan optør Bone’s dine spareribs

- Kapitalfonde har for eksempel ofte en 100-dages plan, hvor mange af de ting, man gerne vil have ændret, skal være sket inden for 100 dage efter overtagelsen af virksomheden.

Strategi
Noget, der ydermere taler for en udskiftning af både bestyrelse og direktør, handler om virksomhedens fremtidige strategi. Der skal nemlig gerne være overlap mellem dem, der laver strategien, og dem, der skal udføre den, mener Ken L. Bechmann.

- Det er svært at sige noget generelt om strategi, da det selvfølgelig afhænger meget af, hvad det er for en virksomhed, dens situation og så videre. Men det er klart, at den direktør, der er med til at lægge en strategi for virksomheden, også gerne skal være den, der skal eksekvere på den, så man sikrer et ejerskab over strategien.

I 2017 havde Jensens Bøfhus-koncernen et underskud på i alt 157 millioner kroner efter skat.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind