Totalfredet kongeørn skudt ned med haglgevær

En dansk kongeørn er fundet skudt ved Limfjorden i Nordjylland. Ørnen er totalfredet, men er blevet ramt af mindst 20 hagl

Billedet til venstre viser røntgenfotografiet af den døde kongeørn, der ses til højre. Fotos: Jan Tøttrup/Sindal Dyrehospital
Billedet til venstre viser røntgenfotografiet af den døde kongeørn, der ses til højre. Fotos: Jan Tøttrup/Sindal Dyrehospital

Kun de sørgelige rester var tilbage af en kongeørn, da den for fire dage siden skyllede op på Limfjordens bred. Røntgenbilleder viser, at den totalfredede fugl er blevet likvideret ved haglskud.

- Det er en regulær svinestreg, siger biolog Knud Flensted ved Dansk Ornitologisk Forening til Ekstra Bladet.

Kongeørnen er ikke hvilken som helst fugl
Det var helt tilfældigt, at kongeørnen blev fundet. Den var skyllet op fra vandet, og fundet af en person, der gik langs kysten. Først troede han, at det var en musvåge.

- Kongeørnen har været død i et par måneder, og der var kun lidt kød tilbage på dens vinger og ben. Jeg kunne dog se, at ørnen bar præg af at være blevet beskudt, hvorfor jeg fik den røntgenfotograferet, så dødsårsagen kunne blive fastslået, siger Jan Tøttrup Nielsen til Dansk Ornitologisk Forening.

Han er rovfugleekspert, og det var ham, der ringmærkede rovfuglen i maj 2009.

Efter kongeørnen var blevet røntgenfotograferet, kunne de på Sindal Dyrehospital se, at rovfuglen var blevet skudt, og var blevet ramt af mindst 20 hagl.

- Det er den groveste jagtovertrædelse, som jeg har set i 25 år, siger Knud Flensted, og påpeger, hvor oprørte de er i Dansk Ornitologisk Forening.

Røntgenbillede af kongeørnen, hvor man kan se nogle af de mange hagl. Foto: Sindal Dyrehospital
Røntgenbillede af kongeørnen, hvor man kan se nogle af de mange hagl. Foto: Sindal Dyrehospital
 

Uopmærksom jæger?
På baggrund af haglene, der er endt i fuglen, kan man sige noget om, hvor tæt jægeren var på fuglen.

- Jægeren må have været 20-30 meter fra kongeørnen, siden den er blevet ramt af så mange hagl, siger Knud Flensted, som tilføjer, at man ikke tager fejl af en rovfugl med 2 meter vingefang.

Straffen for at skyde en totalfredet dyreart kan være op til to års fængsel, men det er endnu ikke set, at nogen har fået den straf. Knud Flensted vurderer, at en overtrædelse som denne vil give en bøde på omkring 30.000 kr.

Billede af kongeørnen, hvor den blev fundet vest for Hals ved Limfjordens østlige munding. Foto: Jan Øttrup
Billede af kongeørnen, hvor den blev fundet vest for Hals ved Limfjordens østlige munding. Foto: Jan Øttrup
 

Gerningsmanden er endnu ikke fundet, men Jan Tøttrup giver sit bud på, hvad han tror, der er sket:

- Den er sandsynligvis skudt for at beskytte noget jagtvildt - for eksempel fasaner eller fritgående ænder. Hvis man vil skyde en kongeørn for at udstoppe den, så bruger man jo ikke et haglgevær, siger han.

Kommende mor
Den døde kongeørn var blevet ringmærket som ung, og var knap 7 år gammel. Det er netop den alder, hvor kongeørne begynder at yngle. Bestanden af kongeørne i Danmark ligger lige nu på omkring 25 rovfugle, hvoraf kun 4 par yngler. Hvis ikke den ynglemodne kongeørn var blevet skudt, kunne den altså have bidraget til populationen i Danmark.

- Det her svækker artens chancer for at overleve, siger Knud Flensted, men tilføjer, at det var heldigt, at det ikke var en af de otte fugle, der allerede nu yngler i Danmark.

Selvom der bliver født små kongeørne hvert år, så har artens antal kun været langsomt stigende. Biolog Knud Flensted sætter spørgsmålstegn ved, hvor fuglene bliver af:

- Flyver de videre til andre lande, eller bliver de ulovligt nedlagt?

136 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere