Træets blodige rejse fra Amazonas til Aarhus

Millionbøder, slavearbejde, blodige ulykker og dokumentfalsk. Ekstra Bladet kan sammen med Danwatch afsløre, at danske træimportører ikke har styr på deres brasilianske leverandører, som alle har fået bøder i millionklassen.

Her kan du følge træets lange rejse fra junglen i Amazonas til træterrassen i Danmark.

Slavearbejde

De største danske importører af tropisk træ har købt tømmer af brasilianske virksomheder, der har fået millionbøder for at bryde den brasilianske miljølovgivning.

Det kan Ekstra Bladet og Danwatch nu afsløre.

Det er en del af den grumme historie, som træet i dit lokale byggemarked kan have med fra Amazonas' jungle, inden det ender på hylderne hos eksempelvis Silvan, Stark eller Davidsens Tømmerhandel.

Hemmeligstemplede politirapporter viser, at savværkerne i Brasilien har modtaget millionbøder for blodige ulykker, slavearbejde og dokumentfalsk.

Drab i regnskoven

De brasilianske myndigheder er nødt til at have bevæbnet politi med, når de laver kontroller i Amazonas jungle, da der har været mange mord i området. Lige nu er en brasiliansk forretningsmand på flugt fra politiet. Han er anklaget for at stå bag en massakre, hvor ni mennesker angiveligt blev dræbt i regnskoven. Den eftersøgte mand ejer firmaet Madeireira Cedroarana, som sælger træ til Europa.

Skarp-ladt kontrol

Bøderne er udstedt til brasilianske eksportører, fordi de har købt eller solgt træ med falsk eller mangelfuld dokumentation, hvilket er i strid med brasiliansk lovgivning, der skal beskytte regnskoven i Amazonas.

Hvert år forsvinder der et areal svarende til Sjælland til ulovlig skovhugst, vurderer de brasilianske myndigheder.

Knuste arme og ben

På savværkerne knokler arbejderne op til 19 timer om dagen iført klipklappere. Ifølge det brasilianske miljøministerium, Ibama, bliver træet fældet i skoven uden beskyttelsesudstyr. På et savværk er rundsavene så farlige, at der ifølge inspektører sker ulykker med forbrændinger, knuste arme, ben, som efterfølgende kræver amputationer.

Spiser på jorden

Savværks-arbejderne kan sjældent tage hjem og besøge deres familier, når arbejdsdagen er ovre, men må sove under en presenning i junglen og spise mad på jorden.

Drab på fagforeningsfolk og miljøaktivister forekommer også i området, det har ikke været muligt at sætte savværkerne, som leverer træ til Danmark, i forbindelse med disse forbrydelser.

Direkte skib til Danmark

Træet bliver fældet i Amazonas, som også er navnet på den ene af de to delstater, som de danske importørers samarbejdspartnere operer i. Den anden delstat hedder Pará, hvorfra det tropiske træ bliver lastet på kæmpe fragtskibe, der sejler direkte til Europa.

MSC Alabama

27. september i fjor afsejlede containerskibet MSC Alabama fra havnen Vila do Conde lastet med 46 ton terrasseplanker af fine ipê-træ – også kaldet brasiliansk valnød. Kursen blev sat direkte mod Aarhus.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Ekstra Bladet er i besiddelse af fortrolige fragtdokumenter, der viser, at modtageren af den store last var den danske træimportører Keflico.

Aarhus Havn

Den brasilianske træeksportør Ipex Comérico de Madeiras sendte træet til Danmark. I 2016 og 2017 har træeksportøren fået bøder på 4,5 millioner kroner for dokumentfalsk, fordi virksomheden ikke kunne bevise, at træet var fældet lovligt i junglen.

Global Timbers' samarbejdspartnere i Brasilien har også en stribe millionbøder med i bagagen.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Denne stak Ipé planker ligger lige nu i Davidsens Tømmerhandel i Skibby, hvor man kan se på følgesedlen, at det er Global Timber, der har solgt træet til dem.

Træterrasse

 

Mange danske husejere har terrasser bygget af træsorterne Ipé og Jatoba.

I flere danske byggemarkeder fortæller medarbejderne, at træet er som skabt til det nordiske vejr.  

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Her ses et parti Ipé træ, der ligger i Davidsens Tømmerhandel i Skibby på Sjælland.

 

15 kommentarer
Vis kommentarer