Trængsel på fly ud af Gambia spænder ben for danske gæster

Alle rejser til Gambia med selskabet Spies er aflyst de kommende to uger på grund af politisk uro i landet

Torsdag morgen var der 17 danske Spies-turister i Gambia.

Få timer senere er tallet kommet ned på ni, og det vil blive reduceret yderligere de kommende dage. Det oplyser Spies.

- Indtil i morges havde vi 17 gæster i Gambia. De ni af dem er kommet hjem i dag med deres ordinære rutefly. Vi har så nogle stykker tilbage endnu, siger kommunikationschef Torben Andersen.

- Fire af dem kommer hjem lørdag efter planen. De fire sidste forsøger vi at få hjem hurtigst muligt, siger han videre.

De seneste dage har Gambia været ramme om politiske uroligheder, da præsident Yahya Jammeh har nægtet at give posten videre.

Han tabte ellers præsidentvalget i det vestafrikanske land til Adama Barrow. Barrow blev taget i ed som Gambias præsident torsdag, men det skete på Gambias ambassade i Senegal.

Det internationale samfund har varslet et opgør med Jammeh, og torsdag aften har Senegal gjort alvor af truslen og er rykket militært ind i Gambia.

Indtil videre har de danske turister ikke mærket noget til uroen, fortæller Torben Andersen. Spies følger dog Udenrigsministeriets Borgerservices anbefaling, der opfordrer alle danskere til at rejse ud af landet.

- Vi arbejder på at få de sidste hjem, men det er svært at få plads på flyene, for der er mange, der gerne vil ud af landet. Der er lidt trængsel på ruteflyene ud af Gambia, siger Torben Andersen.

- Samtidig er problemet, at ikke alle synes, at de skal hjem. De mærker ikke noget til urolighederne, og vi kan ikke tvinge dem, hvis de siger nej tak til vores tilbud om at komme med et tidligere fly, tilføjer han.

Gæster, som havde planer om at rejse til Gambia med Spies i løbet af de næste to uger, kommer ikke afsted. De har fået tilbudt at få pengene retur eller at få ombooket rejsen til en anden destination.

MILITÆR TALSMAND: SENEGALS HÆR GÅR IND I GAMBIA

- Vi er gået ind i Gambia, siger en talsmand for Senegals hær til Reuters, efter at den afgående gambiske præsident Yahya Jammeh fortsat afviser at gå af.

Talsmanden for Senegals hær, oberst Abdou Ndiaye, skrev beskeden om den militære operation i en sms til Reuters.

Kort forinden havde FN's Sikkerhedsråd i New York enstemmigt vedtaget at støtte Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (ECOWAS) i et opgør med Gambias afgående præsident.

Samtlige 15 lande i Sikkerhedsrådet støttede resolutionen.

Adama Barrow, som sidste år blev valgt til Gambias præsident, blev torsdag taget i ed som sit lands nye præsident på den gambiske ambassade i nabolandet Senegal.

Barrow blev indsat i sit embede syv dage efter, at han søgte tilflugt i Dakar.

En stor ceremoni, som var planlagt på et stadion i Gambia, måtte opgives, fordi den afgående præsident nægter at trække sig.

- Dette er en dag, som ingen gambier nogensinde vil glemme i deres levetid, siger Barrow i en tale, som han holdt umiddelbart efter at være blevet indsat i sit embede.

Barrow opfordrede indtrængende alle soldater til at blive på deres kaserner.

- De, som ikke gør, vil blive behandlet som oprørere, siger han.

Yahya Jammeh har i et interview med BBC sagt, at han er klar til at lede det vestafrikanske land "i en milliard år - om Gud vil".

Han har siddet på magten siden et kup i 1994. I dag sidder han meget isoleret i en region, der kræver hans afgang efter præsidentvalget.

Fristen for præsidenten til at træde tilbage fra sin post udløb ved midnat natten til torsdag.

Stemningen i Gambia har været spændt siden præsidentvalget i december. Her tabte præsident Jammeh til erhvervsmanden Barrow.

Det skulle have ført til et magtskifte 19. januar.

Nigeria har tidligere sendt styrker til Gambias grænse.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere