Trafikekspert: Derfor er bulldozere mod motorvejskaos en god idé

Det er vigtigt at få ryddet motorvejene så hurtigt som muligt efter uheld, mener transportforsker

Ifølge trafikforsker fra DTU betyder det meget for trængslen, hvis motorveje kan blive ryddet så hurtigt somo muligt efter et trafikuheld, og det må gerne ske med en bulldozer. (Foto: Arkiv)
Ifølge trafikforsker fra DTU betyder det meget for trængslen, hvis motorveje kan blive ryddet så hurtigt somo muligt efter et trafikuheld, og det må gerne ske med en bulldozer. (Foto: Arkiv)

Jo hurtigere motorvejene bliver ryddet efter et uheld, desto bedre.

Sådan lyder det fra transportforsker ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) Mogens Fosgerau om forslaget fra Dansk Industri (DI) i Jyllands-Posten om at sætte bulldozere ind og rydde motorvejene, når der har været uheld for at hindre lange køer på motorvejene.

Ifølge Mogens Fosgerau er det ikke så afgørende, hvorvidt det lige er bulldozere der skal sættes ind. Men det er vigtigt, at trafikken glider.

- Det betyder meget for trængslen, at man får ryddet op så hurtigt som muligt. Det går ud over rigtig mange mennesker. Det er ikke kun forsinkelserne, men også den usikkerhed, det giver, som gør, at folk hele tiden må afsætte ekstra tid, siger forskeren.

Og hvis det så går ud over politiets mulighed for at indsamle beviser, så må det være sådan, mener Mogens Fosgerau. Han mener ikke, at politiet altid skal have første prioritet.

Rigspolitiet understreger i Jyllands-Posten, at der er en række juridiske og forsikringsmæssige problemstillinger, man først skal have afklaret, inden man kan sætte bulldozere til at rydde motorvejene. Men de er åbne for dialog.

- Man skal hele tiden prioritere politiets mulighed for at indsamle beviser over for de forsinkelser, man påfører trafikken. I nogle situationer må politiet nøjes med mindre.

- Der må være en grænse, hvor man siger, at nu skubber vi bilerne ud til siden, så kan folk komme videre. Så kan det godt være, at de ikke får så præcise informationer. Det må de så leve med, siger Mogens Fosgerau.