Mandag sender DR dokumentarfilmen 'Jeg vil ikke være pige, mor' om 11-årige transkønnede Kim. Han er den yngste nogensinde i Danmark, som er i gang med en hormonbehandling, der skal standse kroppens udvikling som pige.
Med filmen er debatten om, hvor tidligt transkønnede børn bør kunne få hormonbehandling, blusset op på ny.
For hvor gammel skal man være for at vide, at man er transkønnet?
Levede som to personer
Rasmus Berg Jacobsen er 31 år og transkønnet. Selv begyndte han først at tage hormoner, da han var 26. Netop derfor mener han, at det er en god idé, at transkønnede børn kan få hormoner, der stopper puberteten, i en tidlig alder.
- Det gør, at transkønnede børn og unge kan slippe for den her forfærdelige pubertet, som de slet ikke kan identificere sig med, siger Rasmus Berg Jacobsen til Ekstra Bladet.
Puberteten var med egne ord det værste, han nogensinde har prøvet.
- Jeg gik i pigetøj, havde langt hår og blev konfirmeret i en kjole. Men så snart jeg trådte ind ad døren derhjemme, flåede jeg tøjet af og tog mit almindelige tøj på. Jeg levede som to forskellige personer, siger han.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Høj selvmordsrate
Ifølge en undersøgelse fra oktober har omkring hver fjerde transperson forsøgt at tage sit eget liv. Rasmus Berg Jacobsen er en del af statistikken.
- Jeg var ikke et deprimeret barn. Det var først, da jeg blev teenager, og min krop begyndte at udvikle sig, at det blev et problem, fortæller han.
- Første gang, jeg forsøgte at begå selvmord, var jeg omkring 15-16 år gammel. Og siden da skete det regelmæssigt, at jeg forsøgte at tage mit eget liv.
- Da jeg var omkring 19 år gammel, startede jeg i psykiatrisk behandling og gik der i fem år. Jeg var splittet indeni og kunne slet ikke finde ud af, hvem jeg var.
- Tror du, at du ville have forsøgt at begå selvmord, hvis du var startet på hormoner tidligere?
- Nej. Så er jeg næsten sikker på, jeg ikke havde forsøgt det, siger Rasmus Berg Jacobsen.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Et velfungerende menneske
For Rasmus Berg Jacobsen har hormonerne gjort en stor forskel.
- I dag er jeg glad. Jeg render ikke rundt i en konstant depression, og jeg har fået overskud til at kunne tage en uddannelse og at have et arbejde. Jeg er jo nok egentlig blevet et helt almindeligt, velfungerende menneske.
- Ville du ønske, du var startet på hormoner tidligere?
- Ja. Hvis jeg havde haft modet og muligheden til at starte tidligere, havde jeg gjort det, siger han.
Rasmus Berg Jacobsen mener, at man undervurderer børn, når man stiller spørgsmål ved, om de er i stand til at tage beslutninger om deres køn i en tidlig alder.
- Børn har som regel en mening om deres eget liv. Jeg synes, man underminerer børns medbestemmelse i deres eget liv, siger han.
- Som barn ved man godt, hvis man er transkønnet.