Tre-årig fik amputeret benet som baby: Nu inspirerer hun hele verden

Svenske Penny Lundin var blot 13 måneder gammel, da hun fik amputeret sit venstre ben. Nu går hendes historie verden rundt

Penny Lundin fremviser alle sine proteser, som hun har haft siden, hun var et år gammel. Foto: Privat
Penny Lundin fremviser alle sine proteser, som hun har haft siden, hun var et år gammel. Foto: Privat

Benforlængelse eller amputering.

Det var det valg, som Angelica og Mikael Lundin stod over for, allerede inden deres datter, Penny, var født. I 20. uge af graviditeten fik parret af vide, at deres kommende datters venstre fod ikke udviklede sig korrekt.

Fibular hemimelia hedder misdannelsen, der betyder, at den store underbensknogle i læggen enten mangler helt, eller kun delvist er der. Den sjældne lidelse rammer en ud af 25.000 nyfødte.

Pennys forældre valgte at få Pennys venstre ben amputeret frem for at få benet forlænget. Nu går hendes inspirerende historie verden rundt. 25.000 mennesker fra hele verden følger familiens liv på Instagram, og senest har det engelske medie Daily Mail bragt deres historie.

Et helt almindeligt liv
Årsagen er, at tre-årige Penny har vist, at hendes liv ikke er spor anderledes end andre børn på hendes alder.

Bare otte uger efter sin operation kunne Penny gå, og i dag spiller hun fodbold, danser og svømmer, selvom hun render rundt med en protese på sit venstre ben.

Datterens mod på livet har i den grad inspireret hendes mor, 31-årige Angelica, som Ekstra Bladet har været i kontakt med.

'Hun har lært mig, at man ikke skal tage alting så alvorligt. Det hele skal nok løse sig. Hun beviser hver dag, at hun kan ting, som jeg frygtede hun aldrig ville komme til at gøre. Danse, hoppe, spille fodbold, springe osv.'

Hendes tilgang til livet rører mig utrolig dybt, og jeg ved, at hun nok skal komme igennem livet og holde hovedet højt', skriver hun i en besked til Ekstra Bladet.

Skal, skal ikke?
Der var ellers nok af bekymring i den lille familie, da mor og far tog den afgørende beslutning, da Penny var 5-6 måneder gammel.

'I første omgang var vi kede af, at vi var tvunget til at tage beslutningen. Men som tiden gik, blev vi klar over, at vi var nødt til at lade Penny starte sit nye liv', skriver Angelica i en skriftlig besked til Ekstra Bladet.

Selvom Penny ligner alle andre sunde og raske børn på hendes alder, så bliver hun dagligt påmindet om, at hun er anderledes, fortæller hendes mor:

'Hun tager sin protese på med det samme, når hun vågner og stiger ud af sengen og tager den af, når hun skal sove. Men hun kender ikke til andet. Hun klager ikke og stiller heller ikke spørgsmålstegn ved det. Den er en del af hende'.

Familiens råd
Angelica og Mikael besluttede, at Pennys venstre ben skulle amputeres, fordi det ikke var sikkert, at der kom et positivt resultat ud af at forlænge benet gennem flere operationer.

Det kan sagtens være, at det kan være den bedste løsning at forlænge benet i andre tilfælde, understreger Angelica, der står klar med et tilbud til forældre i samme situation, som de var i.

'Jeg tror, det bedste råd, vi kan give, er, at komme og møde Penny (hvis muligt) og se, hvor uhindret hun lever sit liv'.

Se også: Træner-legende får amputeret del af foden

Se også: Vågnede op en uge efter vild fest: Og så var min fod væk

Se også: Hun bed så meget negle at hun fik tommelfingeren amputeret

15 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere