Tre danskere: Sådan er vores erfaring med sundhedsvæsnet

SUNDHEDSSEKTOR UNDER LUP: Et af valgkampens hovedtemaer - sundhedsvæsenet - vejer tungt hos vælgerne og genererer stemmer til politikerne med de rigtige meninger

(Video: Claus Bonnerup)
Følg Samfund

Statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen (V) siger direkte, at selv om de offentlige udgifter samlet set ikke må stige under en ny, borgerlig regering, så vil han via omprioriteringer arbejde for, at sundhedssektoren tilføres flere penge med ham som politisk frontfigur efter det kommende folketingsvalg.

Statsminister Helle Thorning Schmidt har hidtil været knap så langt fremme i skoene med løfter om ekstra ressourcer i forhold til ét af vælgernes vigtigste emner, inden de 18. juni sætter krydset. Men statsministeren er lige som stort set samtlige opstillede politikere enig i, at et effektivt og trygt sundhedsvæsen skal være ét af kerneelementerne i den danske velfærdsstat.

Ekstra Bladet har taget pulsen på, hvordan tilfældige patienter på Horsens Sygehus har oplevet deres forløb i det dyre og højt prioriterede sundhedsvæsen. Oplevelserne har samtidig givet patienterne et godt og opdateret udgangspunkt for at vurdere, hvorvidt sygehusene anno 2015 efter fire år med en rød regering er blevet bedre eller dårligere, end da de borgerlige havde magten op igennem 00´erne.

Kræft-tjekket på to uger

21-årige Christina Schulz har efter flere praktikophold i forbindelse med sin uddannelse til sygeplejerske efterhånden fået et nuanceret billede af det danske sundhedsvæsen indefra.

For to uger siden blev hun efter et besøg hos sin egen læge tvunget til at stifte bekendtskab med den sygehus-sektor, som hun selv er færdiguddannet til at arbejde i om et par år.

Heldigvis kunne den unge kvinde efter en undersøgelse på Horsens Sygehus få afkræftet mistanken om en kræftsvulst i hjernen, og nu forestår yderligere nogle undersøgelser andre steder på kroppen for helt at kunne aflive frygten for den forfærdelige sygdom.

– Der er gået to uger, siden jeg konsulterede min egen læge, og indtil jeg nu har været til en første undersøgelse efter en MR-scanning. Det kan jeg ikke klage over, det er ganske effektivt og tilfredsstillende efter to uger uger, siger Christina Schulz.

Hun har i forbindelse med sin uddannelse bl.a. været i praktik i fire måneder ved nyremedicinsk afdeling ved Skejby Sygehus.

Løkke bedre end Thorning

– Nu er jeg jo ikke så gammel, at mit sammenligningsgrundlag mellem sundhedsvæsenet under den tidligere regering og den nuværende er særligt stort. Men de dage. der er travlt, kan man godt mærke det både som patient og som ansat. Dermed ikke sagt, at travlheden gør behandlingen dårligere eller mindre effektiv, men det kan mærkes.

Selv om Christina Schulz således er ganske tilfreds med sundhedsvæsenet, som det er nu under den socialdemokratisk ledede regering, så er hun ikke i tvivl om, hvem hun foretrækker som politisk garant for en god og velfungerende sundhedssektor:

– Jeg har mest tillid til, at Lars Løkke kan optimere forholdene. De seneste fire år har det ikke været så godt, som det kunne have været under en borgerlig regering, siger Christina Schulz.

Personale i høj kurs

Hvis den 61-årige efterlønner, den tidligere produktionstekniker Bjarne Vinther, har nogen bekymring i relation til det danske sundhedsvæsen, så er det med hans egne ord ikke på patienternes vegne, men for det personale, som skal løbe meget stærkt for at klare kravene.

– Jeg har fået en fantastisk behandling, selv om maden her på Horsens Sygehus ikke er noget at råbe hurra for, siger Bjarne Vinther, der siden han fik amputeret sin venstre forfod som følge af type 2 diabetes umiddelbart efter nytår, har været til adskillige undersøgelser.

– Man kan nogen gange se, at personalet egentlig ikke har tid til at gøre, hvad de så alligevel gør. De er virkelig pressede og løber stærkt ind i mellem, fortæller Bjarne Vinther, der senest var indlagt i 2002 med en blodprop i hjertet på Skejby Sygehus. På det tidspunkt stod Anders Fogh Rasmussen i spidsen for en borgerlig regering med Lars Løkke Rasmussen som sundhedsminister.

– Dengang var personalet også presset, siger Bjarne Vinther og iklæder sig den røde regeringsdragt, når talen udvides til at handle om, hvem han tror, der er den bedste garant for et godt sundhedsvæsen efter valget om et par uger:

– I relation til den her problematik foretrækker jeg de røde. Med dem ved magten er der størst garanti for, at alle fortsat får gratis behandling, når de er syge.

Dagplejer: De røde gør mere

Aviaja Bjerregaard er også rød i mælet, når hun skal vurdere, hvilken regering der vil være garanter for det bedste sundhedsvæsen.

– Thornings regering har gjort mere for sundhedssektoren i det hele taget. Det kan jeg tale med om som dagplejer, siger 30-årige Aviaja Bjerregaard, der i den konkrete sammenhæng har været oven ud tilfreds med behandlingen på Horsens Sygehus.

– Jeg skal opereres i min hånd allerede 10. juni, og jeg har lige været til forundersøgelse. Det plejer ikke at være standarden. Førhen var der længere ventetid og dårligere service, mener Aviaja Bjerregaard.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind