Tre studerende vil åbne Yales broderskaber for kvinder

Det skal forbydes at overveje køn, når broderskaber beslutter, hvem der skal optages, mener tre studerende.

Tre kvindelige studerende fra det prestigefyldte Yale University i USA har iværksat en kamp for at få åbnet de såkaldte broderskaber for kvinder.

Kvinderne har således sagsøgt skolen og ni broderskaber.

Det sker i et forsøg på at tvinge dem til at indlemme kvinder i grupperne, der traditionelt altid udelukkende har bestået af mandlige medlemmer.

Kvinderne har indgivet et gruppesøgsmål ved en føderal domstol i den amerikanske delstat Connecticut.

I søgsmålet sigter kvinderne blandt andet efter et forbud mod at overveje køn, når det besluttes, hvem der skal lukkes ind i fællesskaberne. Kvinder skal også integreres i arbejdet omkring broderskaberne og deres netværk.

Flere af de traditionsrige broderskaber er den seneste tid blevet ramt af anklager om seksuelle overgreb og sexchikane.

De tre studerende siger, at de alle tidligere har klaget til Yale over upassende seksuel adfærd. Ledere fra skolen tilbød dem dog "ingen meningsfuld hjælp".

- Yale er et mikrokosmos af den igangværende epidemi af seksuel chikane og overgreb i broderskab bestående af mænd, lyder det i søgsmålet.

Det nævnes også, at mænd får en fordel af at være med i broderskaberne.

- Der udvikles ikke blot en meget giftig seksuel kultur (i broderskaberne, red.). Det giver også økonomiske og erhvervsmæssige fordele til de mandlige medlemmer, siger en af sagsøgerne, 20-årige Ry Walker.

Der findes også kvindelige studenterforeninger. Ifølge søgsmålet giver de dog ikke samme muligheder som broderskaberne. Blandt andet i forhold til kontakter i forbindelse med jobsøgning.

En talsmand for Yale, Tom Conroy, har afvist at kommentere på søgsmålet.

Joan Gilbride, der repræsenterer broderskaberne, siger, at der ikke er hold i beskyldningerne, som kvinderne præsenterer i sagsanlægget.

6 kommentarer
Vis kommentarer