Annonce:
Annonce:

Trods livstruende sygdom: Troels Kløvedal inviterer til stor fødselsdagsfest

Mandag fylder Danmarks største sø-eventyrer 75 år. I den anledning holder han en kæmpe fest, selvom sygdomsforløbet har taget hårdt på ham

Den sygdomsramte sejler og forfatter holder mandag sin 75-års fødselsdag for næsten 100 inviterede. Foto: Polfoto/Janus Engel
Den sygdomsramte sejler og forfatter holder mandag sin 75-års fødselsdag for næsten 100 inviterede. Foto: Polfoto/Janus Engel
Annonce:
Følg Samfund

Troels Kløvedal trodser sin dødsdom og holder mandag en stor fest i anledning af sin 75 års fødselsdag.

- Vi skal allesammen til fødselsdagsfest hos ham i morgen. Vi er inviteret til frokost, og jeg gætter på, at vi bliver mellem 75 og 100 gæster, fortæller hans steddatter Katrine W. Kjær til Ekstra Bladet.

I efteråret 2016 blev det offentligt kendt, at den folkekære kaptajn, forfatter og tv-personlighed Troels Kløvedal lider af den livstruende nervesygdom ALS.

Annonce:

- At jeg skal dø er helt sikkert, og de fleste dør efter få år, men for mig er spørgsmålet, om det er om to måneder eller et halvt år. Jeg håber, at jeg dør af mine lunger, inden lammelserne begynder at indfinde sig. Rent kropsligt fungerer jeg, men mine lunger er meget syge, og jeg taler meget, meget svagt og meget utydeligt, berettede Troels Kløvedal kontant, ærligt og bevægende i bogen 'Modne Mænd', der udkom i oktober 2016.

Har det efter omstændighederne godt
Den folkekære eventyrer lever trods det fremskredne sygdomsforløb heldigvis endnu og er 2. påskedag vært for sin halvrunde fødselsdag.

- Han har det efter omstændighederne godt, men mere er jeg nok ikke den rigtige til at udtale mig om. Jeg kan sige, at vi naturligvis glæder os rigtig meget til i morgen, Katrine W. Kjær.  

Blå bog: Troels Kløvedal

Født: 2. april 1943 i København

Ægtefælle: Else Marie Meldgaard (25. maj 2002-)

Børn: Mikkel Beha Erichsen, Gurli Marie Kløvedal, Asbjørn Kløvedal, Lærke Kløvedal, Sille Kløvedal

Uddannelse: Filmfotograf

Bøger: ’Alle mine morgener på jorden’, (2017), ’Kineserne syr med lang tråd’ (2004), ’Den tynde hud: Erindringer om en barndom og opvækst (1994), 'Kærligheden, kildevandet... og det blå ocean' (1978), ’Øerne under vinden’ (1978) og mere

Film og tv: ’Kløvedal i Indonesien’ (2008), ’Kløvedal i Kina’ (2004), ’Rejsen til verdens navle’ (1999), ’På togt med Troels Kløvedal - Nordkaperen i det Indiske Ocean’ (1994), ’Med Nordkaperen til Tahiti’ (1994), ’Med Nordkaperen i Sydhavet’ (1984)

Andet: Slået til ridder 2016 af dronning Margrethe

Troels Kløvedal udgav i december sidste år sit såkaldte livstestamente ’Alle mine morgener på jorden’, som han tjent en formue  på.

Ligeglad med bogformue
I marts i år var der solgt i omegnen af 65.000 eksemplarer, hvilket ifølge Ekstra Bladets beregninger har givet Troels Kløvedal mere end to millioner kroner på bankbogen.

Annonce:

’Pengene, jeg tjener, er jo ret ligegyldige, da jeg ikke kan bruge en krone af dem. Jeg er lænket til min bondegård og el-kørestol, men min kone og børn kører mig tit lange ture ud i Molslandet’, skrev globetrotteren for få uger siden til Ekstra Bladet i en mailkorrespondance.

Sidste år fejrede den gamle søulk fødselsdag i sit hjem i Ebeltoft. Dengang fortalte sønnen Mikkel Beha, at det var en fødselsdagsfejring, der skulle foregå som sædvanlig:

- Troels fejrer sin fødselsdag på gården med en flok børn, nevøer og sin kone Else Marie. Og mon ikke naboer og gode venner også kigger forbi, som de plejer, fortalte han til Billed-Bladet.

Trods livstruende sygdom: Troels Kløvedal fejrer 74 års fødselsdag

Troels Kløvedal blev som 22-årig far til Mikkel Beha, som han fik med ekskonen Marianne Kjær. Hun har datteren Katrine og sønnen Snorre fra et tidligere forhold.

Artikel fortsætter under billedet ...

Troels Kløvedal fortæller i sin nyeste bog, at han er indforstået med, at døden er uundgåelig. Foto: Ritzau/Janus Engel
Troels Kløvedal fortæller i sin nyeste bog, at han er indforstået med, at døden er uundgåelig. Foto: Ritzau/Janus Engel
 

Annonce:

Ingen behandling
Troels Kløvedal har haft et begivenhedsrigt liv. I sine unge dage flyttede Troels Beha Erichsen, som han dengang hed, ind i 68'er-kollektivet Svanemølle. Her var han blandt andet med til at besætte filmskolen i protest over, at den var for elitær.

I 1967 købte han med to venner en båd, der for evigt skulle blive synonym med Kløvedal-familien - Nordkaperen. Efterfølgende har han på sine mange rejser gjort danskere klogere på havets verden og diverse lande i fjernøsten.

27. december 2016 modtog en syg Troels Kløvedal ridderkoset. Han fik yderligere et håndskrevet brev fra regenten, efter han sendte sin seneste bog 'Alle mine morgener på jorden' til hende. I samme bog fortæller han åbent og ærligt om sin alvorlige sygdom ALS, der kun kender én vej – mod graven:

- Jeg kan ikke synke mad mere og får ernæring gennem en sonde i maven, kan ikke trække vejret uden en respirator, kan ikke tale mere og hoster slim op af lungerne mange timer hver dag, skriver Nordkaperen-eventyreren i epilogen til erindringsbogen.

Der findes til dato ingen behandling for for ALS.

Annonce:

’Det føles som at gå på en skovsti, og så forsvinder mit før så sunde legeme pludselig ned ad en anden sti, mens mit hoved fortsætter som planlagt’, skriver forfatteren selv om sygdommen i sin seneste bog.

Læs mere om Troels Kløvedals sygdomsforløb her:

Kløvedal har en opsigtsvækkende teori om, hvordan han fik sin dødelige sygdom

Mikkel Beha om Kløvedal: Han holder skruen i vandet

Sådan klarer Kløvedal sygdommen

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: