Trods trusler: Messerschmidts skandalefond går Europa rundt

Historien omkring skandalefonden Meld bliver lige nu dækket i hele Europa, hvor medier dog bliver truet, hvis de skriver om sagen

Følg Samfund

Fra Danmark over Polen til Litauen og Tyskland. De tvivlsomme aktiviteter, som Morten Messerschmidts skandalefond Meld står bag, får lige nu omtale i hele Europa, efter Ekstra Bladet i et år har afsløret fondens råddenskab, fupkonferencer og 70.000 kuglepenne, som ingen har set.

Selv om flere medier er blevet truet med retssager, stopper det ikke de europæiske medier, hvor det anerkendte tyske medie Die Zeit senest har beskrevet det økonomiske morads, der har fundet sted, mens Morten Messerschmidt har været formand og før det vicepræsident for Meld.

Under overskriften ’In Polen laufen die Dinge anders’ - I Polen er tingene anderledes - beskrives det, hvordan Meld-skandalen vinder gehør i Danmark, mens den polske justitsminister indtil videre er sluppet helskindet fra sin indblanding i Meld-skandalen. 

Venner fik ordre

 

Som Ekstra Bladet tidligere har afsløret i samarbejde med Newsweek i Polen var Zbigniew Ziobro, som justitsministeren hedder, medlem af Meld, ligesom han er formand for Meld-partiet Solidarna Polska. 

En Meld-kontrakt i Polen gik til den Krakow-baserede tænketank ’Instytut Kościuszki’, som er nært knyttet til Morten Messerschmidts venner i partiet Solidarna Polska. Tænketanken er stiftet af justitsministerens bror, Witold Ziobro, der samtidig privat har doneret 113.000 kroner til Solidarna Polska.

Andre store Meld-kontrakter er gået til polske virksomheder, hvor ejerne har tætte private relationer til medlemmer af Meld og Felds daværende bestyrelser. Ejerne har efterfølgende doneret store beløb til Solidarna Polskas valgkampe. 

Tidligere præsident involveret

Men skandalen har også bredt sig til Litauen, hvor Ekstra Bladet i samarbejde med det litauiske medie 15min.it har afsløret, at der også er afholdt fiktive møder i Litauen.

Som det har været tilfældet med DF’s sommergruppemøder i Danmark og en partikongres i Polen, har Messerschmidts Meld-venner i det litauiske parti 'Lov og Orden' til gengæld afholdt en national partikongres i det ene tilfælde, mens et Meld-støttet seminar med 95 personer tilsyneladende er forsvundet i den blå luft over Vilnius. 

Sagen rammer to af Litauens mest kendte politikere. Nemlig landets tidligere præsident Rolandas Paksas og tidligere borgmester i hovedstaden Vilnius Juozas Imbrasas.

De to sad i bestyrelserne for ’fondene’ Meld og Feld sammen med Morten Messerschmidt og DF’s næstformand Søren Espersen.

Dermed har afsløringerne indtil videre bredt sig over hele Europa og involveret nogle af de mest magtfulde politikere i de pågældende lande.

Messerschmidt-venner truer sig til tavshed

At Ekstra Bladet i samarbejde med en række medier rundt i Europa har afsløret Melds misbrug af skattekroner, er ikke ensbetydende med, at andre medier tør dække sagen.

Folk bag Dansk Folkepartis magtfulde polske ’søsterparti’ Solidarna Polska, som er ledet af det tidligere Meld-medlem og nuværende polsk justitsminister Zbigniew Ziobro, har nemlig travlt med at true medierne i landet til ikke at beskæftige sig med sagen.

Da den polske udgave af Newsweek i samarbejde med Ekstra Bladet afslørede, hvordan Solidarna Polska har holdt en fiktiv Meld-konference, der i virkeligheden var en partikongres for Solidarna Polska, blev såvel Ekstra Bladet som Newsweek truet med retssag af partiets kasserer, senator og tidligere Meld-formand Jacek Wlosowicz.

Men her stoppede det ikke. Ifølge det uafhængige EU-medie EU Observer truede også andre medier i Polen med retssager, hvis de omtalte sagen. Truslerne betød, at stort set ingen medier i Polen har turdet følge op på historien.

Meld-folk justitsminister og tv-boss

Den polske regering gennemførte i januar en ny, omstridt medielov og gennemførte samtidig en udrensning i ledelsen af landets svar på Danmarks Radio. 

Ved samme lejlighed blev det tidligere medlem af Melds bestyrelse Jacek Kurski indsat som chef for Polens public service tv-station. 

Efterfølgende er Ekstra Bladet også blevet truet med retssag af den Krakow-baserede tænketank ’Instytut Kościuszki, der har modtaget en Meld-ordre på 300.000 kroner. Ifølge tænketanken blev pengene brugt på konferencer med hemmelige deltagere. 

Tænketanken er stiftet af blandt andre Witold Ziobro, bror til lederen af Solidarna Polska, Zbigniew Ziobro, tidligere Meld-medlem og i dag polsk justitsminister. Witold Ziobro har privat støttet partiet med 113.000 kroner.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

BREAKINGBREAKING